Boekige Bestemming: Boekhandel Dominicanen in Maastrichtse kerk

In het Pinksterweekend brachten Jimi en ik een bezoekje aan Maastricht en natuurlijk mocht een uitstapje naar Boekhandel Dominicanen niet ontbreken. Deze prachtige boekhandel is gevestigd in de Domincaner Kerk, een gebouw dat meer dan 700 jaar oud is, en werd door The Guardian uitgeroepen tot “The fairest bookshop of the world, a bookshop made in heaven”.

Boekhandel Dominicanen, Maastricht Boekhandel Dominicanen, MaastrichtBoekhandel Dominicanen, Maastricht

De zaterdag voor Pinksteren was het, zoals je op de foto’s kunt zien, erg druk in de winkel. Een koor trad op en gangpaden liepen vol toeristen (waar ik onszelf natuurlijk ook toe reken). Op dat moment niet de ideale plek om rustig rond te kijken en een boek uit te kiezen, maar wel een prachtige locatie die je gezien moet hebben. Stiekem zou ik hier heel graag eens helemaal alleen rondneuzen!

Boekhandel Dominicanen, MaastrichtBoekhandel Dominicanen, Maastricht Boekhandel Dominicanen, Maastricht

Sinds 2016 is er een boekhandel gevestigd in de Dominicaner Kerk. Het prachtige interieur, inclusief inloopboekenkast van meerdere verdiepingen, is te danken aan Architectenbureau Merkx + Girod. Hoewel het gebouw 850 m² grondoppervlak telt, heeft de boekhandel een winkeloppervlakte van 1200 m². Meer ruimte voor boeken dus, dankzij deze inventieve architecten!

Boekhandel Dominicanen, MaastrichtBoekhandel Dominicanen, MaastrichtBoekhandel Dominicanen, Maastricht

In de winkel zag ik enorm veel boeken liggen die ik al las, waaronder Noem het liefde (Daan Heerma van Voss) en Wees onzichtbaar (Murat Isik). Ook was er een prachtige tafeltje met Science Fiction boeken – die ik allemaal had gelezen. Aangezien ik daarvan zo onder de indruk was, vergat ik echter een foto te nemen.

Boekhandel Dominicanen, Maastricht

Boekhandel Dominicanen | Dominicanerkerkstraat 1, 6211 CZ Maastricht

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

7 reacties

 • Evelyne

  28/05/2018 at 16:08

  Die boekhandel wil ik zeker ook ooit eens bezoeken!

  Het is daar geraken dat een beetje een probleem is…

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   28/05/2018 at 19:23

   Haha ja Maastricht is voor mij ook niet naast de deur. Voor enkel de boekwinkel zou ik niet naar daar gaan, maar mijn vriend en ik hadden een lang weekend Maastricht gepland – inclusief twee concerten – dus dan konden we overdag absoluut tijd maken om ook de boekhandel te bezoeken.

   Reageer

 • Daenelia

  28/05/2018 at 17:44

  Het is een mooie lokatie, maar het is niet mijn favo boekhandel. Ik ben er nogal onbeschoft behandeld door een medewerker, en dat soort dingen vergeet ik niet snel. Het is natuurlijk een moment-opname, en de arme man had misschien zijn dag niet, maar als oud-boekverkoper heb ik wel standaarden waar ik andere boekverkopers een beetje aan hou. Klanten behandelen als domme gansjes is een big no-no.
  Het pand is prachtig! Maar ook erg warm! (Vandaar misschien de houding van die verkoper: het was een warme dag.)
  Zelf ben ik meer weg van Broese in Utrecht en Waterstone’s in Amsterdam. En American Book Centre Amsterdam heeft ook een warm plekje in mijn hart 🙂

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   28/05/2018 at 19:25

   Toen ik nog in Amsterdam woonde ging ik wekelijks naar American Book Centre haha! Maar ik begrijp wat je bedoelt: ik ben hier in Gent ook eens slecht behandeld in een boekhandel en daar kom ook ik niet meer. Zelf heb ik echter geen slechte ervaring gehad in de Dominicanen Boekhandel, al vond ik het wel te warm en te druk 😉

   Reageer

 • Angela

  01/06/2018 at 10:26

  Wat ziet dat er fantastisch uit! Daar wil ik ook heen!!

  Reageer

 • zwartraafje

  06/06/2018 at 14:02

  Poging 3 (nu rechtstreeks) … Ik ben tot nu toe tweemaal in deze boekhandel geweest en ook al vind ik het gebouw heel indrukwekkend en de sfeer bijzonder toch is het ook bij mij niet mijn favoriete boekenwinkel. Welke dat wel is kan ik zo niet meteen zeggen vermits ik niet zo goed ben in het kiezen van favorieten.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   06/06/2018 at 17:13

   Het kiezen van een favoriete boekhandel lijkt me hetzelfde als een moeder haar favoriete kind laten kiezen: het is absoluut onmogelijk!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *