Mijn favoriete gedichten

Vandaag, 25 januari, is het Gedichtendag. De dag waarop Maud Vanhauwaert officieel het stokje overneemt als Antwerps stadsdichter van Maarten Inghels, alsook de dag waarop de poëzieweek van start gaat in Nederland en Vlaanderen. Om ook op boekvinder.be de poëzieweek op goede voet in te luiden, deel ik vandaag mijn favoriete gedichten met jullie.

De Molenaar – Harrie Jekkers & Koos Meinderts

Mijn absolute favoriete gedicht aller tijden komt uit een cabaretvoorstelling van Harrie Jekkers en Koos Meinderts, namelijk Het verhaal achter de liedjes. Ik ben opgegroeid met het cabaret van Harrie Jekkers en ik ben gek op zijn grappen en zijn liedjes. Dit gedicht is me echter ook altijd bijgebleven. Ik ken nog altijd grote delen uit mijn hoofd, maar het is jaren geleden dat ik het complete gedicht kon opzeggen.

Wat me zo aanspreekt in het gedicht is de heldere taal – soms heeft poëzie er een handje van om heel vaag te blijven – en tegelijkertijd de boodschap. Het klinkt misschien een beetje cliché, maar ik probeer zoveel mogelijk volgens de filosofie van De Molenaar te leven.

Versjes van Lars, 2014

Lars van der Werf

Ik ben heel erg verzot op de versjes van Lars. Zijn gedichtjes zijn vaak eenvoudig, maar weten mij juist op deze manier te raken. Een favoriet aanduiden van Lars van der Werf is overigens bijna onmogelijk. Inmiddels heeft hij drie bundels (De Versjes van LarsHeb lief en Elke dag een zoen) vol vrolijke, liefdevolle versjes gezeten. Soms zitten er ook meer donkere gedichtjes bij, maar over het algemeen overheerst het geluk.

De boekjes van Lars zijn heerlijk om tussendoor te lezen: één versje per dag en je staat meteen een stuk gelukkiger in het leven. Dit zou een vast onderdeel moeten zijn van ieders ochtendritueel.

59 – Harry Baker

Een aantal jaar geleden stuitte ik via social media op de poetry slammer: Harry Baker. Een van zijn gedichten wist me direct te raken en luister ik nog vaak terug online. Het gedicht is enerzijds heel grappig, maar het raakt me ook door de pure emoties in de voordracht. Ik ben fan!

Heb jij een favoriet gedicht?

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

6 reacties

 • Karlijn

  26/01/2018 at 09:13

  59 vind ik ook een heel leuk gedicht! Al heb ik soms wel moeite met alle woorden goed verstaan als hij wat sneller praat, maar dat is altijd even schakelen bij voordrachten haha.

  • Marcia van der Zwan

   27/01/2018 at 12:26

   Harry Baker praat inderdaad soms wat snel of onduidelijk, daarom ben ik al een tijdje aan het twijfelen om zijn boek ‘The Sunshine Kid’ aan te schaffen. Dan kan ik rustig meelezen 🙂

 • zwartraafje

  31/01/2018 at 20:53

  Ik was als tiener helemaal gek van het Bill’s Corpse en was er van overtuigd dat het een gedicht was. Alleen bleek later dat het de lyric van een nummer was dus ben ik op zoek gegaan naar de cd van Captain Beefheart waar het lied op stond en wat bleek … dat nummer was totaal niet wat ik in gedachten had. Zelf lees ik die tekst heel rustig, half zingend voor én dat nummer wordt zo luid gebruld en is zo ontzettend druk dat die mooie tekst helemaal verloren lijkt te gaan. Ik ken de tekst trouwens nog steeds uit het hoofd ook al zien we ondertussen 20 jaar later.

  • Marcia van der Zwan

   31/01/2018 at 22:09

   Nu ben ik heel benieuwd naar zowel jouw versie als die van Captain Beefheart.. Ik denk dat een voordracht op onze volgende ontmoeting wel op zijn plaats is!

 • Ellis

  16/02/2018 at 09:03

  Ik wacht nog steeds op jouw mening over Milk & Honey xD

  • Marcia van der Zwan

   16/02/2018 at 21:41

   Die blogpost is nog onderweg haha! Wegens chaos in mijn leven momenteel loop ik een beetje achter met bloggen.. maar mijn mening over Milk & Honey komt er zeer binnenkort aan!

Reageren is niet meer mogelijk.