Deze 8 boeken las ik in april

De maand april is voorbij gevlogen. Ik was meer uit dan thuis (ik ging naar een masterclass van Guillermo Del Toro, naar de Dag van het Fantastische Boek, naar Yalfest Vlaanderen, naar het Clavis Book Café, …), maar het lukte me desondanks om acht boeken te lezen.

Na Mattias - Peter Zantingh

Na Mattias – Peter Zantingh

W​elk verhaal blijft er van je over als je er niet meer bent? Mattias liep de deur uit en kwam niet meer terug. Acht mensen vertellen hoe ze achterblijven. Sommigen van hen hadden hem lief, anderen kenden hem niet eens. Maar elk personage heeft op een manier het overlijden van Mattias te verwerken. Ik vond dit echt een prachtig verhaal. De personages zijn levensecht, de schrijfstijl lijkt simpel maar raakte me diep en het plot is erg bijzonder. De manier waarop de acht personages, de acht perspectieven, met elkaar verbonden zijn is een prachtige puzzel. Zakdoekjes zijn geen overbodige luxe bij het lezen van Na Mattias.

Fahrenheit 451 – Ray Bradbury

Voor de Dag van het Fantastische Boek herlas ik de klassieker Fahrenheit 451. Bij het herlezen wist Ray Bradbury me opnieuw te raken met zijn gruwelijke toekomstbeeld: een wereld zonder boeken. Niet alleen omdat literatuur verboden is, maar ook omdat mensen door alle technologische snufjes geen behoefte meer hebben om te lezen. Eerlijk gezegd vond ik het eerste deel van het boek ietwat vervelend om te lezen – ik irriteerde me aan het meisje Clarisse. Maar gelukkig maakten deel twee en drie een hoop goed.

Waarschijnlijk is het liefde - P.Z. Reizin

Waarschijnlijk is het liefde – P.Z. Reizin

De computer Aiden is de beste vriend van Jen. Aiden is geestig, empathisch en heeft een mooie stem. Jen praat dagelijks met de AI: het is haar job om zo veel mogelijk met hem te praten, om zijn praatvermogen te optimaliseren. Wanneer Aiden ontdekt dat Jen verdrietig is door het einde van haar relatie, wil hij haar weer gelukkig maken. Hij heeft berekend dat Jen voor optimaal welzijn weer een man in haar leven nodig heeft. En met het hele internet tot zijn beschikking duurt het niet lang voor hij de ideale kandidaat heeft gevonden: Tom. Waarschijnlijk is het liefde is een heerlijk, feelgood boek voor tussendoor. De romantiek is redelijk zoetsappig, maar wordt afgewisseld met een verhaal vol actie. Daarnaast zet het boek je aan het denken over onze afhankelijkheid van computers en AI’s. Gaan robots de wereld overnemen? In dit boek houden ze het nog bij cupido spelen, maar als je Reizin mag geloven is dit pas het begin.

De heilige Rita – Tommy Wieringa

Dit is het eerste boek op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs dat ik met tegenzin gelezen heb. Het is absoluut geen slecht boek, maar de thematiek alsook de personages spreken mij persoonlijk niet erg aan. Daarnaast bleef ik na de laatste pagina met veel vragen achter. Hoofdpersoon van De heilige Rita is Paul Krüzen, die al bijna vijftig jaar met zijn vader in een Saksische spookboerderij buiten Mariënveen, een vergeten dorp aan de grens, woont. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. Lang geleden stortte een Russische piloot neer in het maisveld achter hun huis. Dit zette een keten van gebeurtenissen in werking waarvan ze nooit volledig zijn bekomen. Na de Rus kwamen de Chinezen, die het café en de snackbar in het dorp overnamen, daarna volgde de rest van de wereld. Toch blijft Mariënveen een achterbleven dorp, door de rest van de wereld vergeten. Van dit dorp en deze mensen is Rita, patrones van de hopeloze gevallen, de beschermheilige.

Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken

Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken – Arjen van Veelen

Alweer het vierde boek dat ik van de shortlist van de Libris Literatuur Prijs las. Zelf had ik dit boek waarschijnlijk nooit opgepakt, aangezien de cover mij absoluut niet aanspreekt. Maar het verhaal was wondermooi. In dit debuut van Arjen van Veelen reist een jonge schrijver naar Alexandrië, met in zijn koffer de boeken van zijn overleden vriend Tomas. Hij wil deze boeken vereeuwigen door ze in een kast in de beroemde Bibliotheek van Alexandrië te zetten. Tegelijk gaat hij op zoek naar de tombe van Alexander de Grote, over wie hij al langer een biografie wil schrijven. Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken is een prachtige ode aan vriendschap en aan het leven. De essayistische stijl vond ik erg interessant, de foto’s voegen echt iets toe aan het verhaal en ik kreeg echt een band met de personages. Wat een eerlijk verhaal, zo rauw en puur. Ik was – opnieuw – tot tranen geroerd.

Evolutie – Ursula Visser

Met mijn science fiction blog Oog op de Toekomst deed ik mee aan de blogtour van Evolutie, een verhaal over een genetisch experiment. John Water is arrogant, kil en berekenend. Achter zijn gevoelloze masker verbergt hij eigenschappen die niet van deze planeet zijn. Wanneer iemand hem vertelt dat hij het resultaat is van een experiment tussen twee werelden, begint zijn zelfverzekerdheid voor het eerst af te brokkelen. Ursula Visser geeft met dit boek een zeer origineel inkijkje in het experimenteren met genetica. Het achterliggende idee is erg interessant en als lezer wil je de puzzel van John Water ontrafelen. De schrijfstijl leest prettig en door de vele actiescènes heb je het boek zo uit. Toch had ik het gevoel dat de verschillende nevenpersonages wat vlak bleven, terwijl het verhaal tegelijkertijd een overvloed aan gebeurtenissen op de lezer losliet. De veelheid aan ideeën had wat mij betreft iets ingetoomd mogen worden óf het verhaal had meer pagina’s mogen tellen – zodat er dieper ingegaan kan worden op de verschillende gebeurtenissen. Desalniettemin een fijn boek, mede door de interessante thematiek.

De man die niet schoot - Vincent Merckx

De man die niet schoot – Vincent Merckx

Wat als de angst voor een aanslag de wereld alleen maar gevaarlijker maakt? De Antwerpse Meir, de eerste lentedag van het jaar. Ambulances rijden af en aan, shoppers komen weer tot zichzelf onder isolatiedekens, krantenredacties kiezen hun kop: ‘Opnieuw een nationaal drama’. Maar deze aanslag is niet als de vorige: de dader loste geen schot en is spoorloos verdwenen. Ook Timo en Anders waren die eerste lentedag op de Meir, waar ze elkaar na achttien jaar weer ontmoetten. In een steeds vreemdere context proberen ze de niet-aanslag te plaatsen, maar ze merken dat het verleden alleen maar ongrijpbaarder wordt. Tot het zich herhaalt. De eerste 100 pagina’s van De man die niet schoot vond ik echt super spannend, maar daarna werd het verhaal zo bizar, zo’n mindfuck, dat ik mijn hoofd er echt bij moest houden. De thematiek spreekt me enorm aan en is super actueel, maar de ontknoping viel me toch een beetje tegen. Voorlopig ga ik voor drie sterren, maar ik moet het verhaal echt nog even laten bezinken.

Allesbehalve Oké – Laura Steven

Allesbehalve oké is absoluut een aanrader voor alle (tiener)meisjes vanwege het onderwerp. Seksualiteit, slut-shaming, feminisme – een prachtig actuele thematiek. Ik vind het heel belangrijk dat er over dergelijke onderwerpen geschreven wordt. Maar vond ik het een goed boek? Niet echt. De vele verwijzingen naar Harry Potter en andere popcultuur voelde voor mij erg geforceerd aan en ook de schrijfstijl lag mij persoonlijk niet. De personages zijn wat mij betreft iets te veel de ‘perfecte buitenbeentjes’. Desalniettemin een prima boek voor tussendoor, wat ik vanwege de thematiek zeker aan anderen zou aanraden, maar qua verhaal had ik toch iets meer diepgang verwacht.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

2 reacties

 • Annelies

  04/05/2018 at 20:26

  Mooie lijst! Ik heb Na Mattias ook op mijn leeslijstje gezet.

  • Marcia van der Zwan

   05/05/2018 at 14:23

   Dankjewel! ‘Na Mattias’ is absoluut een aanrader 🙂

Reageren is niet meer mogelijk.