Ik las alle boeken op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs

Dit jaar besloot ik een persoonlijke uitdaging te verbinden aan de Libris Literatuur Prijs die vandaag wordt uitgereikt: alle boeken op de shortlist lezen. En dat is me gelukt! Wegens tijdsgebrek zijn nog niet alle recensie online verschenen, maar aangezien de prijs vandaag wordt uitgereikt geef ik graag alvast een recap.

Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken

Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken – Arjen van Veelen

Mijn persoonlijke favoriet! In dit boek reist een jonge schrijver af naar Alexandrië om de boeken van zijn overleden vriend daar in de beroemde bibliotheek te plaatsen. Een eerbetoon aan een bijzondere vriendschap, gebaseerd op gebeurtenissen in het leven van Van Veelen. Eerlijk gezegd had ik Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken waarschijnlijk nooit opgepakt als het niet op de shortlist stond; de cover spreekt mij persoonlijk echt niet aan – en helaas is dat vaak doorslaggevend in mijn keuze om een boek wel of niet te lezen. Gelukkig heb ik het boek nu toch gelezen, want ik vond het zo mooi! Zakdoekjes zijn absoluut geen overbodige luxe tijdens het lezen van deze essayistische roman. Het boek is best te omschrijven als een authentiek verslag van rouwverwerking, aangevuld met prachtige inzichten over vriendschap en het leven, een spoedcursus Griekse mythologie en een introductie tot de mysterieuze verschijning van Alexander de Grote.

En we noemen hem - Marjolijn van Heemstra

En we noemen hem – Marjolijn van Heemstra

In En we noemen hem pluist het zwangere hoofdpersonage haar familiegeschiedenis uit. Wie was ‘bommenneef’, die in haar familie bekend staat als verzetsheld echt? En wil ze haar zoon, zoals ze haar oma beloofd heeft, wel naar hem vernoemen? Kan ze haar kindje opzadelen met de geschiedenis die met deze naam gepaard gaat? In En we noemen hem geeft Marjolijn van Heemstra de gekende thematiek van de Tweede Wereldoorlog een compleet nieuwe en hedendaagse wending. Met een prachtige schrijfstijl neemt ze de lezer mee op zoektocht naar de grens tussen verzetsheld en terrorist, tussen heldendaad en misdaad. Een boek dat leest als een luchtig tussendoortje, maar je ondertussen aan het denken zet.

De pelikaan - Martin Michael Driessen

De pelikaan – Martin Michael Driessen

Andrej, de postbode. Josip, de bestuurder van de kabelspoorbaan. Een slaperig, niet nader bepaald stadje aan de Adriatische kust in communistisch Joegoslavië. Dit vormen de drie hoofdelementen van De pelikaan, een tragikomisch verhaal van Martin Michael Driessen. Josip is ongelukkig getrouwd en houdt er een minnares op na. Andrej, die naast zijn job als postbode ook amateurfotograaf is, weet beelden van een amoureuze ontmoeting tussen Josip en diens minnares Jana vast te leggen en begint Josip ermee te chanteren. Het duurt niet lang totdat Josip echter ontdekt dat postbode Andrej brieven open stoomt en geld steelt. Hij begint op zijn beurt de postbezorger te chanteren. Terwijl de mannen in het dagelijks leven een vriendschap lijken op te bouwen, gaan ze allebei gebukt door de chantage van een onbekende vijand. Intussen kabbelt de blauwe zee rustig door, terwijl op de achtergrond het uiteenvallen van Joegoslavië sluimert.

Peachez - Ilja Leonard Pfeijffer

Peachez – Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer baseerde zich voor Peachez, een romance op het waargebeurde verhaal van een universitaire professor die op internet de liefde van zijn leven ontmoet. Het fotomodel bleek echter niet te zijn wie ze beweerde. Oftewel: het moderne fenomeen van catfishing staat centraal in deze roman, alsook de universele zoektocht naar liefdesgeluk. In het tweede hoofdstuk blijkt al dat de professor  zich in een Argentijnse gevangenis bevindt, dus ergens is er iets misgelopen. Wat volgt is een nauwkeurige reconstructie van de gebeurtenissen die tot deze situatie geleid hebben. In 33 korte hoofdstukken ontrafelt de professor het complete liefdesverhaal tussen hem en fotomodel Sarah Peachez, alsook het geheim van de liefde. Hoewel ik de professor bij vlagen behoorlijk arrogant uit de hoek vond komen, kreeg ik gedurende het verhaal toch wel met hem te doen. Een pareltje.

Wees onzichtbaar - Murat Isik

Wees onzichtbaar – Murat Isik

Overal lees ik lovende recensies van Wees onzichtbaar. Zelf ben ik er nog niet helemaal uit wat ik van dit boek vond. Met een meesterlijke schrijfstijl weet Murat Isik de beklemmende sfeer te schetsen van een Turks gezin dat in de Bijlmer woont. Ik kreeg ontzettend te doen met het hoofdpersonage dat, net als zijn moeder overigens, gebukt gaat onder de tirannie van zijn vader. Desalniettemin vroeg ik me af waar het verhaal eigenlijk naartoe ging. Absoluut geen misser, maar ook niet mijn favoriet.

De heilige rita - Tommy Wieringa

De Heilige Rita – Tommy Wieringa

Dit is het enige boek op de shortlist dat ik met lichte tegenzin gelezen heb. De heilige Rita is absoluut geen slecht boek, maar de thematiek alsook de personages spraken mij persoonlijk niet erg aan. Daarnaast bleef ik na de laatste pagina met veel vragen achter. Paul Krüzen woont al bijna vijftig jaar met zijn vader in een Saksische spookboerderij buiten Mariënveen, een vergeten dorp aan de grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. Lang geleden stortte een Russische piloot neer in het maisveld achter hun huis. Dit zette een keten van gebeurtenissen in werking waarvan ze nooit volledig zijn bekomen. Na de Rus kwamen de Chinezen, die het café en de snackbar in het dorp overnamen. Daarna volgde de rest van de wereld. Toch blijft Mariënveen een achterbleven dorp, door de rest van de wereld vergeten. Van dit dorp en deze mensen is Rita, patrones van de hopeloze gevallen, de beschermheilige.

Al met al vond ik het tof om alle boeken van de shortlist te lezen. Zeker omdat er boeken bij zaten die ik anders niet had opgepakt. Zo heb ik kennisgemaakt met nieuwe auteurs en een stapje uit mijn comfortzone gedaan. Ik werd slechts één keer licht teleurgesteld. Het enige lastige vond ik het lezen tegen de deadline. In eerste instantie wilde ik naar aanloop van de uitreiking iedere week een recensie (inclusief een video op Facebook en eentje op YouTube) online plaatsen, maar dat bleek – naast mijn fulltime job en andere bezigheden – toch een beetje te ambitieus. De recensies van Wees onzichtbaar en De heilige Rita volgen nog in de loop van deze maand.

Mijn videoreeks rond de shortlist

Bekijk hier de korte video’s die ik bij mijn recensies maakte! En vergeet je niet op mijn Youtube kanaal te abonneren om niets te missen.

[embedyt] https://www.youtube.com/embed?listType=playlist&list=PLdWusbOerg8fPOQwL0sVSrOHZQMxjuye2&layout=gallery[/embedyt]

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!