De leesclub: vier vriendinnen, een literair landhuis

Titel
De leesclub
Auteur
Laura de Koning
Uitgeverij
Ambo | Anthos
Jaar
2019
Pagina's
320

In De leesclub erft Renske een oud landhuis van haar oudtante. Ze twijfelt of ze de erfenis wel wil aanvaarden, want ze houdt niet van verandering en heeft een prima leventje opgebouwd in Rotterdam. Maar dan bedenken haar leesclubvriendinnen een nieuwe bestemming voor het pand: een landhuis voor lezers en schrijvers. Een plek waar lezers elkaar kunnen ontmoeten en schrijvers zich kunnen terugtrekken om aan een nieuw boek te werken. Een prachtig idee waar de vier dames al snel de schouders onder zetten. Dit heerlijke feelgood verhaal is misschien lichtelijk voorspelbaar, maar het leesplezier is hoog. De leesclub is een boek om in één ruk uit te lezen, hopend dat het Literaire Landhuis ook in het echt zou bestaan.

De leesclub - Laura de Koning

Een Literair Landhuis

Wanneer Renkse onverwacht een vervallen landhuis van haar oudtante Thea erft – een tante die ze al jaren niet meer heeft gesproken – bedenken de leesclubleden een ambitieus plan. Ze willen van het landgoed in Eemsterloo een Literair Landhuis maken. Renske en haar vriendinnen gaan aan de slag, en krijgen het tijdens de grote verbouwing te stellen met allerlei bouwperikelen, norse buurmannen en onbetrouwbare types. Zal het hun lukken hun droomplek te verwezenlijken?

Mijn vader zei altijd: “Hard werken is een goede zaak, maar van de dag genieten is belangrijker.”

De leesclub - Laura de Koning

Vier vriendinnen slaan een nieuwe weg in

Renske komt heel realistisch over. Ze heeft moeite om een beslissing te maken wat betreft de erfenis van het landgoed. Logisch, want Eemsterloo is niet naast de deur als je in Rotterdam woont. En wat moet je in hemelsnaam in een klein dorpje op het platteland van Drenthe, als je leven zich afspeelt in een van de grootste steden van Nederland? Haar zorgen zijn begrijpelijk, net als haar moeite met verandering.

Eline en Renske zijn al sinds de basisschool vriendinnen. Toch verschillen de twee enorm in persoonlijkheid. Waar Renske introvert is, is Eline extravert en sociaal. Tegelijkertijd is ze een echte zakenvrouw – wat natuurlijk goed van past komt bij het opstarten van een Bed & Breakfast. Bovendien heeft Eline dringende redenen om te vertrekken uit de Randstad: ze heeft eindelijk beseft dat haar relatie met haar (getrouwde) baas geen toekomst heeft. Tijd dus voor een nieuwe baan én een nieuwe man. Heeft Eemsterloo haar dat te bieden?

De andere dames uit de leesclub zijn Didi en Phaedra. Didi heeft haar hele leven in de horeca gewerkt en is mantelzorger voor haar moeder. Terwijl Phaedra een iets te obsessieve manier van werken heeft in haar job als illustratrice, wat al eerder tot een burn-out heeft geleid. Ook zij willen een nieuwe start maken op het landgoed.

De leesclub - Laura de Koning
Ik lees graag boeken over boeken, zoals ook Een boek per dag.

Een heerlijk boek voor tussendoor

Natuurlijk weet je van begin af aan waar het verhaal van De leesclub naartoe gaat, wie er verliefd wordt op wie en zélfs wie ‘de slechterik’ is. Bovendien nemen de personages allemaal wel heel veel (financieel) risico. Ook het gemak waarmee ze allemaal aan de man raken is misschien wat onrealistisch. Dit doet echter niets af aan het leesplezier. Laura de Koning laat je wegdromen bij de opbouw van een Literair Landhuis. Ondertussen maak je kennis met vier heel verschillende vrouwen.

De leesclub gaat over liefde, vriendschap, familie en de liefde voor literatuur. Een heerlijke combinatie. 

De leesclub - Laura de Koning

Met dank aan VBK Uitgevers voor het opsturen van een recensie-exemplaar!

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!