Ik ben niet bang: negenjarige ontdekt bijzonder geheim

Titel
Ik ben niet bang
Oorspronkelijk
Io non ho paura
Auteur
Niccolò Ammaniti
Vertaling
Els van der Pluijm
Uitgeverij
Lebowski Publishers
Jaar
2009
Pagina's
206

Ik ben niet bang gaat over de negenjarige Michele die in een afgelegen dorp in Zuid-Italië, zijn woonplaats, een bijzonder geheim ontdekt. In een hol in de grond vindt hij namelijk een jongen. Leeft hij nog of is hij dood? En wat doet de jongen daar? In dit prachtige boek van Niccolò Ammaniti wordt Michele heen en weer geslingerd tussen zijn nieuwsgierigheid en angst, tussen de harde feiten en de fantasie waarin hij probeert te vluchten. Hij wil het jongetje redden, maar zijn eigen wereldje brokkelt gestaag af naarmate zijn vermoeden sterker wordt dat hij niet als enige van het geheim op de hoogte is. Een bijzonder intrigerende roman.

Ik ben niet bang - Niccolò Ammaniti

Het jongetje aan de ketting

Op de warmste zomerdag van de eeuw rijdt de negenjarige Michele op zijn fietsje door de uitgestrekte akkers rond zijn dorp. Op een verlaten heuvel ontdekt hij een jongetje dat in een put ligt, vastgeklonken aan een ketting. Michele kan met niemand over zijn ontdekking praten en om het geheim te kunnen dragen, trekt hij zich terug in zijn verbeeldingswereld.

Het hele verhaal is verteld vanuit Micheles perspectief, waardoor het boek snel en makkelijk te lezen is. En laat dit nu net de kracht van Ik ben niet bang zijn. Niccolò Ammaniti weet de belevingswereld van een kind perfect weer te geven. Ook de verschillende personages in het boek worden goed beschreven. De kinderen voelen levensecht – de volwassenen worden ietwat neergezet als kwaadaardige monsters. Al is dit goed te begrijpen vanwege het vertelperspectief van een negenjarige. Als lezer sta je machteloos en kun je het jongetje niet helpen. Hij staat er alleen en moet wel heel plotseling en veel te vroeg volwassen worden.

Tijdens het lezen probeerde ik samen met Michele het geheim te ontrafelen. Langzamerhand werd het steeds duidelijker wie de ontvoerders van het jongetje waren. Het boek is spannend en moeilijk weg te leggen. Ik wilde weten hoe het af zou lopen. Maar, het einde heeft me wel een beetje teleurgesteld. Het boek was plots uit en ik wilde nog zoveel dingen weten. Veel van mijn vragen bleven onbeantwoord.

In Ik ben niet bang wordt de negenjarige Michele geconfronteerd met dilemma’s die te groot zijn voor zijn leeftijd. Hij wil het jongetje aan de ketting redden, maar hij weet niet hoe. En wie staan er eigenlijk aan zijn kant? Michele moet veel te snel volwassen worden en verliest zijn onschuld. Een spannend en mooi verhaal van Niccolò Ammaniti, al kwam de ontknoping toch wat plots.

Ik ben niet bang - Niccolò Ammaniti

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *