Ik ging naar Het Huis van het Spannende Boek

Zaterdag 13 oktober ging ik naar Huis van het Spannende Boek – een avond in het teken van thrillers in de aanwezigheid van verschillende auteurs. Het was een behoorlijke fietstocht naar het Guislain, maar de afgelegen locatie sloot aan bij het thema van de avond. En die spannende avond barstte dan ook algauw los.

Huis van het Spannende Boek

Welkomswoord door Johan Ghysels

Lannoo directeur Johan Ghysels opent de avond en vertelt uitgebreid over de werking van de uitgeverij. “Wij willen een forum bieden aan Vlaamse auteurs.” Hoewel Lannoo bekend staat om haar non-fictie boeken, is ook fictie voor de uitgeverij van groeiend belang. En zeker het spannende boek. Ghysels: ” Het spannende boek is een gegeven wat veel mensen aanspreekt in de fictie. We leven in een rijke maatschappij. Het is boeiend om te lezen over dingen die heel beangstigend zijn en waarin het fout gaat. Dat fascineert ons.”

“Het huis van het spannende boek wil een open huis zijn voor spannende fictie.”

Onder de noemer Huis van het Spannende Boek komen binnenkort diverse titels uit. Deze worden voorgesteld aan de hand van een filmpje.

John Vervoort voelt schrijvers aan de tand

Voordat John Vervoort, journalist bij De Standaard en Het Nieuwsblad, begint met de interviewsessies stelt hij eerst zichzelf voor. Met een zelfrelativerende quote: “Zij die het kunnen, schrijven boeken. Zij die het niet kunnen, schrijven kritieken.”

Gelukkig is Vervoort wel een begenadigd interviewer. Hij stelt interessante vragen, is oprecht geïnteresseerd, houdt de aandacht van het publiek erbij en zorgt voor de nodige humor.

Huis van het Spannende Boek; Willy en Steven Bogaerts

Willy & Steven Bogaerts

Het eerste interview is met schrijversduo Willy en Steven Bogaerts. Vader en zoon hebben al verschillende titels op hun naam staan. Zaterdagavond vertellen ze over 13 geboden: de prequel. Een boek dat ze schreven bij de gelijknamige televisieserie van VTM. Willy Bogaerts: “Wij hadden al de reputatie om tamelijk filmisch te schrijven en we waren dan ook zeer dankbaar dat we door VTM en Lannoo benaderd werden.” Het boek is niet geschreven om de tv-serie te duiden of in te leiden, maar het vertelt wel wat er voordien gebeurd is.

De mannen werden behoorlijk vrijgelaten in hun schrijfproces. De tv-serie speelt zich af in Aalst, maar er worden geen straten of cafés benoemd. Het schrijversduo koos een andere aanpak. Steven Bogaerts: “Wij schrijven graag met fictieve mensen in echte omgevingen. Dat hebben we nu gedaan met Aalst.” Zijn vader vult aan: “We zijn de Aalsterse tour opgegaan. We hebben het ziekenhuis, de kapel, de pleinen, de straten en de cafés in het verhaal gebracht. Dat wordt erg gewaardeerd door de inwoners en de lokale middenstand.”

Ook de samenwerking komt uitgebreid aan bod. Vader Bogaerts is de verhalenverteller, terwijl Steven schrapt. Willy Bogaerts: “Ik ben meneer bijvoeglijk naamwoord, dat geef ik toe.”

Huis van het Spannende Boek: Belinda AebiHuis van het Spannende Boek: Belinda Aebi

Belinda Aebi

In Ademnood en Comeback van Belinda Aebi speelt profiler Kaya De Regge de hoofdrol. Aebi legt uit wat deze functie inhoudt: “Een profiler is een gedragsanalist. Die gaat op basis van feiten kijken wie de dader is. Hij / zij tracht een profiel te schetsen van de dader. Is het een man of een vrouw? Welk werk heeft de dader? Heeft de dader ook hobby’s?” Een interessante job, waarover Belinda Aebi veel research heeft gedaan.

De inspiratie voor de boeken kwam vanuit een Scandinavische tv-serie. “Ik zag daar een profiler aan het werk en besefte me dat deze functie niet vaak in boeken voorkwam. Dus besloot ik om van mijn hoofdpersonage een profiler te maken.”

Huis van het Spannende Boek: Hugo Luijten

Hugo Luijten

Hugo Luijten is de schrijver van Verast. “Heerlijk om dat eens met één R te mogen schrijven,” aldus Luijten. Het verhaal begint met een gigantische brand in een megabioscoop in Antwerpen. Is het een aanslag? Is het een ongeluk? Dat is de vraag.

John Vervoort omschrijft het hoodfpersonage commissaris Stef Cools als een cynisch mannetje. Hugo Luijten reageert: “Het is een wereld waar je moeite moet doen om niet cynisch te worden.”

Huis van het Spannende Boek: W.A. DehairsLockdown - W.A. Dehairs

W.A. Dehairs

Last but not least is het tijd voor W.A. Dehairs om plaats te nemen in de zetel bij John Vervoort. De debutant doet dit op zeer ontspannen wijze. Vorig jaar debuteerde hij op zijn zesendertigste met Lockdown. Tussen zijn twintigste en dertigste schreef hij veel, maar ieder manuscript werd afgewezen. “Ik was eigenlijk een academicus die een boek schreef. Terwijl ik het schreef, was ik mijn eigen boek aan het analyseren. Ik moest 36 worden eer ik besefte dat mijn eigen schrijfplezier belangrijk was om een goed boek af te leveren.”

In Lockdown krijgt journalist Chris Kooi een brief die hij dertig jaar geleden verstuurde aan zijn grote liefde. Dehairs: “De inspiratie hiervoor haalde ik uit Winterlogboek van Paul Auster. Auster vindt hierin de liefdesbrieven die hij schreef aan zijn ex-vrouw op zolder. Hierdoor beseft hij hoe hijzelf veranderd is. Dat was het moment dat ik op het idee kwam voor mijn boek. Wat als het hoofdpersonage zijn eigen liefdesbrieven van de middelbare school terug krijgt? Maar het toenmalige meisje van zijn dromen verdwenen blijkt te zijn?”

Voorleessessies

De interviews worden afgewisseld met schrijvers die voorlezen uit hun boeken én een streepje muziek. Zo is het een gevarieerde avond en blijft het publiek erbij. Want alleen maar naar interviews luisteren, zou misschien wat saai geweest zijn.

Huis van het Spannende Boek: Kevin Valgaeren

Kevin Valgaeren

De eerste voorlezer is Kevin Valgaeren, wiens boek Blackwell genomineerd is voor de Hercule Poirotprijs (de prijs voor de beste Vlaamse misdaadroman). Wat me het meest is bijgebleven uit deze voorleessessie uit de Gothic Novel is een interessante metafoor. Het hoofdpersonage gaat in zijn mentale kledingkast op zoek naar een kledingstuk wat hij niet vaak draagt: zijn stoute schoenen. Dat is een humoristische inslag die me wel aanspreekt.

Huis van het Spannende Boek: Ann Van Loock

Ann Van Loock

Eerder op de avond gaf Willy Bogaerts een gouden tip aan aspirant schrijvers. Laat je boek nalezen door kritische mensen. Liefst een vrouw. Die Germanistiek gestudeerd heeft en in een leesclub zit. Ann Van Loock haakt hier spitsvondig op in voordat ze begint met voorlezen. “Voordat ik de Bogaerts hoorde spreken voelde ik me heel onschuldig. Maar Ik ben een vrouw. Ik heb Germaanse talen gestudeerd. En ik leid een leesclub. Ik voel me sterk. Merci, Willy Bogaerts, je hebt mijn avond kleur gegeven.”

Met een fijne voorleesstem leest Ann voor uit De expo 58-moorden. De quote die mij het meeste is bijgebleven (vrij vertaald): “Moorden bleef een gore klus. Hij had nog geen enkel lijk meegemaakt dat niet in zijn broek had geplast.”

Huis van het Spannende Boek: Michel Janzen

Michel Janzen

De laatste voorlezer van de avond is Michel Janzen. Hij leest voor uit zijn thriller-debuut De aanslag die moest gebeuren. De zin waar hij mee opent is “Wat is dit voor fucking bouwput.” Hier moest ik behoorlijk om grinniken omdat het zo ontzettend Hollands aanvoelde.

Huis van het Spannende Boek

Muziek

Tussen de interviews en het voorlezen door is er ook live muziek. Helaas heb ik de namen van de artiesten niet goed verstaan en vind ik deze nergens terug op het programma. Desalniettemin waren het mooie optredens. Zeker de eerste keer als de twee muzikale mannen het podium betreden ben ik enorm onder de indruk. Beide mannen hebben een fijne stem en deze twee stemmen passen goed samen.

Bij het derde optreden van de mannen ben ik ondertussen toch iets minder enthousiast. Het is nog altijd prachtig, maar het blijft allemaal net een beetje braaf. Wat mij betreft had er iets meer variatie in de nummerkeuze gemogen en mocht het allemaal iets spannender. De lyrics van de liedjes sluiten goed aan bij het thema van de avond, maar toch mis ik iets.

Huis van het Spannende Boek: goodybagLockdown - W.A. Dehairs

Een fijne avond

Ik heb genoten van het Huis van het Spannende Boek. Het programma was heerlijk gevarieerd en de verschillende dingen volgden elkaar vlot op. John Vervoort weet precies de juiste vragen te stellen en is een goede gastheer. Soms mist echter een korte duiding waar het boek over gaat. Wel erg leuk is het diverse publiek van jong tot oud.

Voor een avond met de titel Huis van het Spannende Boek had de avond wat mij betreft alleen iets spannender gemogen. De inhoud van de avond was prima, maar voor de inkleding heb ik nog wel wat suggesties. Wat dacht je van donkere gangen waar echte zombies rondlopen? Of een crime scene die je moet oversteken om in de zaal te komen? Een murder mystery dat de gasten ter plaatse moeten oplossen? Enge muziek bij binnenkomst? Hapjes in horror-stijl? Een interactieve quiz waar je jouw psychopatische kanten kunt ontdekken (Heb jij het in je om een seriemoordenaar te worden?)? Maar misschien draaft mijn fantasie alweer te ver door. Ik vond het in ieder geval voor herhaling vatbaar.

Met dank aan W.A. Dehairs voor de uitnodiging en de toegangstickets! 

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

3 reacties

 • Annelies

  15/10/2018 at 20:11

  Leuk verslag! Ik kon er jammer genoeg niet bij zijn, maar nu heb ik toch wat kunnen meegenieten. Mijn eerste idee bij jouw foto’s was ook: “Ze hadden wel iets beter hun best kunnen doen wat sfeer betreft.” Blij dat ik niet de enige ben 🙂

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   15/10/2018 at 21:51

   Echt jammer dat je er niet bij kon zijn! Het was wel een heel mooie zaal, maar het paste misschien niet zo goed bij de ‘Spannende’ sfeer.

   Reageer

 • Pingback: Mijn 2018: Een boekig jaaroverzicht - Oog op de toekomst

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *