Het gele behang en andere verhalen – Charlotte Perkins Gilman

Charlotte Perkins Gilman is beroemd geworden met haar klassieke, huiveringwekkende verhaal ‘Het gele behang’ over haar postnatale depressie.
Het gele behang en andere verhalen – Charlotte Perkins Gilman
Verschijnt 05/05/2022
Orlando

Het gele behang en andere verhalen - Charlotte Perkins Gilman

Titel: Het gele behang en andere verhalen
Oorspronkelijk: The Yellow Wallpaper
Auteur: Charlotte Perkins Gilman
Vertaling: Tjadine Stheeman
Uitgeverij: Orlando
Verschijningsdatum: 5 mei 2022
Pagina’s: 160

Achterflap

Charlotte Perkins Gilman is beroemd geworden met haar klassieke, huiveringwekkende verhaal ‘Het gele behang’, dat is gebaseerd op haar eigen worsteling met een postnatale depressie. In het verhaal raakt een jonge moeder in de ban van het gele behangpatroon op haar kamer, waarin ze een verplichte rustkuur ondergaat, en verliest langzaam haar verstand. De publicatie van ‘Het gele behang’ in 1892 veroorzaakte grote opschudding in de literaire en medische wereld, en dreunt nog steeds lichtjes na.

Naast het titelverhaal bevat dit boek twaalf korte verhalen waarin Perkins Gilman op humoristische en scherpzinnige wijze de traditionele plaats van de vrouw in de maatschappij onderzoekt. Voor Perkins Gilman stond vast dat niet alleen vrouwen maar ook mannen en kinderen zouden profiteren van het doorbreken van de vaste rolpatronen. Leidraad in al haar verhalen is de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw.

Over de auteur

Charlotte Perkins Gilman (1860-1935) was behalve schrijfster ook een prominent Amerikaans sociologe en feministe. Naast fictie en poëzie schreef ze essays over de sociaal-economische positie van de vrouw en gaf lezingen in binnen- en buitenland.

Meer boeken van deze auteur

Ik las en recenseerde al eerder boeken van Charlotte Perkins Gilman. Klik op de boekcover om mijn recensie te lezen.

Ook deze boeken verschijnen binnenkort bij Orlando

Klik op een boekcover om meer informatie te krijgen.

Momenteel geen verwachte boeken beschikbaar.