Identitti – Mithu Sanyal

Prof. dr. Saraswati, dé professor voor postkoloniale theorie, beweerde altijd dat zij van Indiase afkomst is. Maar ze komt uit Duitsland.
Identitti – Mithu Sanyal
Verschijnt 05/05/2022
Cossee

Identitti - Mithu Sanyal

Titel: Identitti
Oorspronkelijk: Identitti
Auteur: Mithu Sanyal
Vertaling: Ymke van der Staay
Uitgeverij: Cossee
Verschijningsdatum: 5 mei 2022
Pagina’s: 416

Achterflap

Het is een enorm schandaal: prof. dr. Saraswati, dé professor voor postkoloniale theorie, gender- en identiteitstheorie, beweerde altijd dat zij van Indiase afkomst is. Maar ze heeft haar huid laten kleuren en komt gewoon uit een Duitse familie.

Hoe moet haar studente en grote bewonderaar Nivedita de mediahype en shitstorm rond de fake-kleur op haar populaire identiteitsblog ‘Identitti’ becommentariëren? Moet ze haar geliefde docente nu aanvallen of verdedigen? Waarom deed Saraswati dit, wat zit erachter? Als je gender fluid kunt zijn, geldt dit dan ook logischerwijs voor je huidskleur? Of zijn sekse en huidskleur biologie, maar is gender een keuze? Wat een verwarring, en wat een spagaat tussen theorie, praktijk en emotie! De lezer vliegen haatberichten, dogmatische tweets en modieuze onzin om de oren, maar ook – en dat maakt deze roman zo boeiend – buitengewoon heldere inzichten in de veranderingen van de tijdgeest. Professor Saraswati houdt zich knap staande, ook als haar volgelingen bij de universiteit haar ontslag eisen.

Het is Mithu Sanyal met dit literaire huzarenstuk gelukt om theoretische inzichten net zo meeslepend te beschrijven als relatiestress, liefde en de afgronden van de ziel.

Over de auteur

Mithu Sanyal (Düsseldorf, 1971) is professor Cultuurwetenschappen, journalist en auteur die schrijft over seks, gender, postkolonialisme, macht en racisme. Haar dissertatie Vulva, das unsichtbare Geschlecht (2009), geldt als een pionierswerk over dit thema. Sinds 1996 schrijft Sanyal features en hoorspelen voor de Duitse zender WDR, en publiceert ze essays en artikelen in onder meer The Guardian en een aantal Duitse magazines. In haar studie Vergewaltigung. Aspekte eines Verbrechens (2016) laat ze zien dat denken over verkrachting een lange en opmerkelijk consistente geschiedenis
kent.

Identitti (2021) is haar eerste roman en stond – na talloze enthousiaste recensies – wekenlang op de bestsellerlijst van Der Spiegel. De roman staat op de shortlist van diverse prijzen, waaronder ook de meest prestigieuze Deutscher Buchpreis.

Ook deze boeken verschijnen binnenkort bij Cossee

Klik op een boekcover om meer informatie te krijgen.

Momenteel geen verwachte boeken beschikbaar.