In het droomhuis – Carmen Maria Machado

In het droomhuis – Carmen Maria Machado
Verschijnt 07/04/2022
Cossee

In het droomhuis - Carmen Maria Machado

Titel: In het droomhuis
Oorspronkelijk: In the dream house
Auteur: Carmen Maria Machado
Vertaling: Ineke van den Elskamp
Uitgeverij: Cossee
Verschijningsdatum: 7 april 2022
Pagina’s: 288

Achterflap

Carmen ontmoet haar op een doordeweekse avond, tijdens een etentje met een wederzijdse vriendin in een klein restaurant. De vrouw komt net van de sportschool en is bezweet. Haar witblonde haar zit in een paardenstaart. Ze heeft een oogverblindende glimlach, een rasperige stem die klinkt als een kruiwagen die over stenen wordt gesleept. Carmen valt als een blok voor deze verschijning.

Ze beginnen een relatie, maar al snel neemt die een duistere wending, waarin de eens zo charmante vrouw steeds meer trekjes van Dr. Jekyll en Mr. Hyde begint te vertonen. Hoewel het moeilijk is om de charme van haar partner te weerstaan, realiseert de verteller zich dat haar wensen en haar vrijheid in hun inmiddels beklemmende situatie steeds meer in het geding komen.

Machado worstelde jarenlang om de gebeurtenissen onder woorden te brengen. Om de ervaringen te analyseren en te begrijpen hoe deze haar vormden, put ze uit tal van literaire genres en popcultuur. Hoofdstuk na hoofdstuk worden we heen en weer geslingerd van horror naar de bildungsroman, van noir naar picaresk, van Tsjechov naar sprookjes, van Star Trek naar Disney-schurken, in een hoogstandje over trauma en het stereotype van de idyllische relatie tussen vrouwen. En temidden van dit alles staat daar het droomhuis, het huis waar het gebeurde, het symbool van wat had kunnen zijn en niet was.

Over de auteur

Carmen Maria Machado (Allentown, 1986) groeide als kleinkind van Cubaanse en Oostenrijkse immigranten op in een zeer religieus Methodistisch gezin. Ze is de auteur van de internationale bestseller In het droomhuis en de bekroonde korte verhalenbundel Her Body and Other Parties. Voor haar werk laat ze zich inspireren door Ray Bradbury, Shirley Jackson, Angela Carter, Yoko Ogawa en Gabriel García Márquez. Ze was finalist voor de National Book Award en won talloze andere prijzen waaronder de Franz Kafka Award for Magic Realism en de Shirley Jackson Award. In 2018 noemde The New York Times haar bundel ‘een van de vijftien opmerkelijke boeken van vrouwen die zullen bepalen hoe we in de 21e eeuw fictie lezen en schrijven’. Haar essays en verhalen verschenen o.a. in The New Yorker, The New York Times, Granta en Vogue. Ze ontving een Guggenheim Fellowship, is Writer in Residence aan de Universiteit van Pennsylvania en woont met haar vrouw in Philadelphia.

Ook deze boeken verschijnen binnenkort bij Cossee

Klik op een boekcover om meer informatie te krijgen.

Momenteel geen verwachte boeken beschikbaar.