Deze auteurs mag je niet missen op de Boekenbeurs!

Het moment is bijna daar. Zondag 28 oktober open de Boekenbeurs in Antwerpen haar deuren voor de 82e editie. Dit zijn de auteurs die je wat mij betreft niet mag missen.

Rivieren - Martin Michael Driessen

Martin Michael Driessen

Het eerste boek dat ik las van Martin Michael Driessen was De pelikaan. Dit is een bijzonder tragikomisch verhaal waarin twee personages elkaar chanteren, geplaatst in een interessante historische setting. De pelikaan gaat over relaties tussen mensen, over het grijze gebied tussen goed en kwaad. Het boek is vlot leesbaar, maar zet je aan het denken over diepere thema’s. Kunnen mensen elkaar ooit echt kennen?

Met Rivieren wist Martin Michael Driessen opnieuw mijn hart te stelen. Dit is een prachtige bundeling van drie novelles waarin een rivier een grote rol speelt. Misschien zijn overigens ook eenzaamheid en lafheid overkoepelende thema’s te noemen voor de verhalen.

Op de boekenbeurs: donderdag 1 november

Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken

Arjen van Veelen

Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken is het mooiste debuut dat ik afgelopen jaar heb gelezen. In dit boek reist een jonge schrijver af naar Alexandrië om de boeken van zijn overleden vriend daar in de beroemde bibliotheek te plaatsen. Een eerbetoon aan een bijzondere vriendschap, gebaseerd op gebeurtenissen in het leven van Van Veelen. Het boek is best te omschrijven als een authentiek verslag van rouwverwerking, aangevuld met prachtige inzichten over vriendschap en het leven, een spoedcursus Griekse mythologie en een introductie tot de mysterieuze verschijning van Alexander de Grote.

Op de boekenbeurs: donderdag 1 november (hoop ik?)

Paolo Giordano

Paolo Giordano

Met stip één van mijn favoriete Italiaanse auteurs: Paolo Giordano. Hij schreef het prachtige De eenzaamheid van de priemgetallen. Ik heb dit boek al zo vaak gelezen, maar het verhaal blijft me keer op keer raken. In De eenzaamheid van de priemgetallen maken we kennis met twee buitenbeentjes, twee priemgetallen, die door een onbekende kracht naar elkaar toegetrokken worden. Een wondermooi en hartverscheurend verhaal over de psyche van de eenzame mens.

Het menselijk lichaam gaat over Allessandro Egitto, legerarts in Afghanistan, die vanaf zijn geboorte door zijn ouders in de schaduw werd gesteld van zijn oudere zus. Als volwassene wordt hij nog dagelijks geconfronteerd met zijn gebrek aan zelfvertrouwen. In Afghanistan dragen echter alle soldaten een verleden met zich mee. Het menselijk lichaam is meer dan enkel een oorlogsverhaal over Afghanistan; alle personages staan namelijk ook voor een innerlijke strijd. Opnieuw een verhaal over de psyche van de eenzame mens, qua thematiek en schrijfstijl net zo mooi als Paolo Giordano’s debuut.

Op de boekenbeurs: zaterdag 4 november

De bewaker - Peter Terrin

Peter Terrin

Peter Terrin kun je kennen van Post Mortem, een prachtig boek waarmee hij in 2012 de AKO Literatuurprijs won. Ik las het boek lang geleden, maar het heeft een blijvende indruk achter gelaten. Daarnaast schreef hij titels als Yucca en Monte Carlo.

Zelf ben ik, op moment van schrijven, De bewaker aan het lezen. Een bijzonder, bijna Science Fiction achtig verhaal. Twee mannen bewaken de enige ingang van een buitengewoon gebouw met veertig luxueuze appartementen, bewoond door de rijken der aarde. Wanneer op een dag op een na alle bewoners vertrekken weten zij niet wat er buiten, in de stad, in het land, gaande is.

op de boekenbeurs: 1 november, 3 november en 11 november

In alle steden - Aukelien Weverling

Aukelien Weverling

In alle steden heeft een cover om in te lijsten en ook het taalgebruik van Aukelien Weverling is een waar kunststukje. In het verhaal wordt een uitvergroting van onze maatschappij gemaakt: de kloof tussen arm en rijk lijkt niet meer te dichten, met de zorg is het bedroevend gesteld en surveillance is aan de orde van de dag. In alle steden heeft alle kenmerken van een interessante dystopie en weet de lezer te verwonderen, ondanks het gebrek aan actie. Een dringende waarschuwing voor de toekomst.

Op de boekenbeurs: donderdag 1 november (hoop ik?)

Glorie - Patricia Jozef

Debutanten van eigen bodem

Vergeet zeker ook geen aandacht te hebben voor de debutanten van eigen bodem. Zo kun je bijvoorbeeld Joost Devriesere ontmoeten, auteur van de bijzondere verhalenbundel Pest. Ook Ellen Verstrepen (Oker), Kathy Mathys (Verwaaltijd), Sien Volders (Noord) en Patricia Jozef (Glorie) zijn van de partij. Evenals de Nederlandse Marieke Lucas Rijneveld (De avond is ongemak) en de hilarische illustratrische Niet nu Laura.

Grote namen

Een aantal andere grote namen op het affiche zijn thrillerauteurs M.J. Arlidge, Samuel Bjørk en Toni Coppens. Daarnaast is feelgood auteur Jill Mansell van de partij. Ook de Vlaamse jeugdboeken auteur Marc De Bel is niet te missen. Tot slot brengt ook meesterverteller Arnon Grunberg een bezoekje aan Antwerpen.

Welke auteur wil jij zeker ontmoeten op de boekenbeurs?

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

5 reacties

 • Katrien

  28/10/2018 at 07:14

  Ik ga op 8 november, ik kies elk jaar bewust een minder drukke weekdag. Ik wil gewoon op m’n gemakje kunnen rondkijken. Ik zie wel wie m’n pad kruist dan :). Sowieso een paar vaste uitgeverijen waar ik wil langsgaan.

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   28/10/2018 at 17:58

   Alvast veel plezier! 8 november staat voorlopig niet op mijn lijstje om te gaan, maar misschien verander ik nog van gedachten 😉

   Reageer

 • Sue

  28/10/2018 at 19:08

  Ohh… als ik toch maar een beetje meer in de buurt woonde……

  Reageer

 • Saartje

  28/10/2018 at 19:54

  Ik heb een abbo dus ga vaak te beginnen morgen en dan 1 november. Voor men man moet ik altijd vast passeren bij brusselmans maar zelf kijk ik vooral uit naar Julie kagawa op 10nov

  Reageer

  • Marcia van der Zwan

   31/10/2018 at 09:05

   Ik ga ook 1 november! En verder staan voorlopig 2 en 4 november ook op mijn planning 🙂 de 10e ben ik er zeker niet, want dan ben ik in Amsterdam om Margaret Atwood te ontmoeten!

   Reageer

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *