Zondag 28 oktober opent de boekenbeurs haar deuren voor een nieuwe editie. Zoals ieder jaar spit ik op voorhand het programma door. Dit zijn de auteurs, lezingen en activiteiten die je wat mij betreft niet mag missen! Lezingen, presentaties en interviews aangeduid met een sterretje staan op mijn lijstje om te bezoeken. Zie ik je daar?
zondag 28 oktober
Uitreiking Knack Hercule Poirotprijs
11.00u, boek-o-drôme | De Knack Hercule Poirotprijs kiest de beste Vlaamse misdaadroman van het jaar. De prijs wordt uitgereikt in aanwezigheid van de genomineerden. Dat zijn dit jaar Toni Coppers (De jongen in het graf), Jos Pierreux (Niets erger dan spijt), Kevin Valgaeren (Blackwell), Jan Van der Cruysse (Bling Bling 3) en Bob Van Laerhoven (Dossier Feuerhand). *
Radio 1 Live: Touché met Friedl’ Lesage
11.00u, blauwe zaal | Merho vertelt aan Friedl’ over een leven aan de tekentafel en viert zijn zeventigste verjaardag in Touché.
Thrillerauteur Samuel Björk over de Munch & Krüger-reeks
13.00u, geel podium | Samuel Björk heeft een ijzingwekkende derde thriller klaar na de Scandinavische superthrillers Ik reis alleen en De doodsvogel.
De veertiende brief. Waar is het verdwenen paneel van het Lam Gods
13.00u, BookSpot | Hebben meesterverteller Marc de Bel en speurder Gino Marchal het geheim van Arsène Goedertier ontsluierd? Waar is het gestolen paneel De Rechtvaardige Rechters van het Lam Gods verstopt? Kom luisteren naar het boeiende verhaal achter één van de grootste misdaadmysteries ooit.
Nieuwe parels in de jeugdliteratuur
14.00u, boek-o-drôme | Bart Moeyaert, Joke van Leeuwen, Jef Aerts en Marita de Sterck, 4 ronkende namen in de jeugdliteratuur brachten dit jaar een nieuw boek uit. Carmien Michels interviewt hen en de auteurs lezen ook stukje voor uit hun boek.
Dubbel duister
15.00u, oranje podium | Twee verschillende stijlen. Twee verwante geesten. Debutanten Lenny Peeters (Dochter) en Joost Devriesere (Pest) zitten samen op de sofa en vertellen over hun roman en hun voorliefde voor alles wat donker en luguber is. Roderik Six leidt het gesprek. *
Hoe lees ik? Lidewijde Paris
15.00u, Confituur | Romans zijn vaak meer dan alleen een verhaal. Er wordt met structuur gespeeld, met perspectief, beelden en taal, waardoor een boek extra betekenis of een tweede laag krijgt. Aan de hand van heel veel fragmenten uit bekende romans laat Lidewijde Paris zien hoe literatuur werkt
Debutanten aan het woord
16.00u, rood podium | Ellen Verstrepen (Oker) en Yves Bondue (Nabeeld) : twee flamboyante meestervertellers stellen hun debuut voor. *
Verdwaaltijd – Kathy Mathys
16.30u, Confituur | De onafhankelijke boekhandel gaat met Kathy Mathys in gesprek over haar debuut Verdwaaltijd, een verhaal over obsessie, over het verlangen om te verdwijnen en over hoe landschappen ons vormen. *
Thrillers schrijven met Toni Coppers
17.00u, schrijfsalon | Toni Coppers is momenteel een van de meest populaire misdaadauteurs van Vlaanderen. In deze lezing geeft hij praktisch advies om extra spanning in je verhaal te krijgen en personages op te bouwen.
maandag 29 oktober
Uitreiking Boekenleeuw en Boekenpauw 2018
11.00u, boek-o-drôme | Wat zijn de mooiste en best geschreven kinder- en jeugdboeken van het afgelopen jaar? De genomineerden voorde Boekenleeuw zijn Pim Lammers (Het lammetje dat een varken is), Bette Westera (Was de aarde vroeger plat?), Annet Schaap (Lampje) en Marita de Sterck (Wreed Schoon). Kanshebbers op de Boekenpauw zijn dit jaar Kitty Crowther (Kleine nachtverhalen), Gerda Dendooven (Wintervuur), Marit Törnqvist (Het gelukkige eiland) en Ludwig Volbeda (Fabeldieren). *
‘En de zon fietst door de hemel’ Karel Sergen en Frank Deboosere stellen voor
16.00u, boek-o-drôme | Karel Sergen maakte weergedichten op basis van weerberichten van Frank Deboosere. Johan van Cauwenberge (Klara) interviewt dichter en weerman.
dinsdag 30 oktober
Schrijven en illustreren met Niet nu Laura
11.00u, schrijfsalon | Niet nu Laura begon als een uit de hand gelopen grap, maar is intussen uitgegroeid tot een volwaardige webcomic met duizenden fans. In deze workshop leert ze je in een paar zinnen snedig te zijn.
De rol van het boek en de toekomst van de onafhankelijke boekhandel
16.00u, oranje podium | Een talk met Hilde van Copyright bookshop en Pascal van Theoria over hoe zij de toekomst van de onafhankelijke boekhandel zien. Hoe denken zij als ervaringsdeskundigen over de rol die het boek vandaag in de maatschappij heeft?
woensdag 31 oktober
Mogen de wijze jongens winnen, gij weet
1300u, boek-o-drôme | In samenwerking met VFL publiceert EPO Mogen de wijze jongens winnen, gij weet, een bundeling van uit het leven gegrepen kortverhalen, slam poetry en poëzie van veertien leerlingen uit het beroepsonderwijs. De leerlingen werden hierbij begeleid door Fikry El Azzouzi. Op de Boekenbeurs presenteren enkele leerlingen een selectie uit hun werk.
Literair talent: de nieuwe garde
16.00u, boek-o-drôme | We maken plaats voor drie debutanten: Lenny Peeters (Dochter), Sien Volders (Noord) en Patricia Jozef (Glorie). Roderik Six gaat met de drie dames in gesprek. Een terugblik op hun succesvol debuteren en een vooruitblik naar wat komen gaat.
donderdag 1 november
Interview met thrillerauteurs Toni Coppers, Jan Van der Cruysse en Koen Strobbe
11.00u, geel podium | Gevierde thrillerauteurs Toni Coppers, Jan van der Cruysse en Koen Strobbe gaan in gesprek over het thrillergenre, hun inspiratie en het schrijverschap.
Martin Michael Driessen: De Pelikaan
13.00u, oranje podium | Martin Michael Driessen vertelt over De Pelikaan. *
Bestsellerauteur Santa Montefiore over haar nieuwe roman
13.30u, rood podium | Publiekslieveling en bestsellerauteur Santa Montefiore komt praten over haar nieuwe roman Onder de Italiaanse zon.
Michael Palin brengt een van de grootste avonturen aller tijden tot leven
15.00u, boek-o-drôme | In 1845 vertrekt HMS Erebus, het vlaggenschip van twee van de belangrijkste maritieme expedities uit de Britse geschiedenis. Het schip verdwijnt van de kaart en wordt 170 jaar later pas gevonden, op de bodem van de oceaan bij Noord-Canada. De wereldberoemde Michael Palin brengt op epische wijze de wereld en de reizen van het schip tot leven.
RJ Ellory over zijn gloednieuwe thriller
15.00u, geel podium | R.J. Ellory schreef met De koning van Amerika op het snijvlak van spanning en roman. Laat je meevoeren naar het Amerika van eind jaren 30. Van de rauwe straten van New York tot de glitter and glamour van Hollywood.
Bookspot Literatuurprijs shortlist
16.00u, rood podium | Zes auteurs maken kans op deze prestigieuze bekroning. Zij stellen zichzelf, en hun boek, aan u voor. De genomineerde boeken zijn: Ondanks de zwaartekracht (Suzanna Jansen), Jij bent van mij (Peter Middendorp), Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken (Arjen van Veelen), Voor het vergeten (Peter Verhelst), In alle steden (Aukelien Weverling) en De heilige Rita (Tommy Wieringa). *
vrijdag 2 november
Goede mannen – Arnon Grunberg
14.00u, rood podium | Arnon Grunberg schreef met zijn nieuwe roman Goede mannen een prachtig boek over de tragiek van een zwijgzame Poolse brandweerman op zoek naar troost. Stef Selfslagh, journalist van De Morgen, stelt de vragen. *
Tatiana de Rosnay over De Familiereünie
15.00u, rood podium | Tatiana de Rosnay, de auteur van Haar naam was Sarah, vertelt over haar nieuwste roman De familiereünie. In deze intense roman over identiteit, liefde en vergeving toont Tatiana de Rosnay wederom haar kwaliteiten als uitmuntend verhalenverteller enerzijds en kenner van de menselijke ziel anderzijds.
Chicklit schrijven voor millennials
18.00u, boek-o-drôme | Kaat De Kock is al jaren een vaste waarde bij Flair en sinds enkele jaren ook erg succesvol als jeugdschrijfster. Met Het is ingewikkeld schreef ze haar eerste chicklitroman, een feelgoodboek vol humor en romantiek over een jonge vrouw die met vallen en opstaan haar dromen najaagt.
Directeur Google België pleit voor meer digitale visie
18.00u, geel podium | Reis mee naar Digitalis, het land dat miljarden mensen verbindt via het internet. Een land waar gezondheidszorg, onderwijs, mobiliteit en economie worden aangepakt dankzij de mogelijkheden van de digitale revolutie. En waarom zou België niet de hoofdstad kunnen worden? Thierry Geerts zet de bakens uit.
Radio 1 Live: Culture Club met Annelies Moons
18.00u, LangZullenWeLezen-stand | Een van mijn favoriete radiopresentatrices live vanaf de Boekenbeurs! *
Over eenzaamheid en verdwalen
19.00u, oranje podium | Eenzaamheid, alleen-zijn, tijd hebben om te verdwalen, te verdwijnen, het zijn fenomenen die in de nieuwe boeken van Johanna Spaey (Kleine encyclopedie van de eenzaamheid) en Kathy Mathys (Verdwaaltijd) aan bod komen. Zij het elk op een andere, unieke manier. Rik van Puymbroeck gaat met beide auteurs in gesprek.
YA nocturne
20.15u, Clavis | Neem een kijkje achter de schermen van Clavis Uitgeverij. Ontdek samen met onze vormgever hoe een cover tot stand komt. De populaire boekvlogger Chinouk Thijssen vertelt hoe je verhaal van een word-bestand tot een boek gemaakt wordt. Met aansluitend meet-and-greet met Clavis YA auteurs en een sleep-over. *
‘Man man man’ – Debat met Arnon Grunberg, Dirk De Wachter, Anne Provoost, Eva De Roovere en Heleen Debruyne
20.30u, rood podium | Weten mannen zelf nog waarom? De tijden lijken te veranderen, het voetstuk kraakt. Is ’s mans eeuwenoude heerschappij voorbij of dient hij tegenwoordig net weer in bescherming genomen? Bestaat er zoiets als mannelijke kunst? Wie zijn de male heroes van vandaag? Wat zeggen de cijfers? De sociologen, psychiaters, de vrouwen? Hoe was het vroeger, anders dan vandaag? Is masculien gezien of net nooit genoeg besproken? Samen binden de culturele, literaire, kunst- en erfgoedtijdschriften van Folio de man een bel aan over een gevoelig, maar actueel thema. *
zaterdag 3 november
Peter Terrin en Joke Hermsen
15.00, Confituur | De kracht van literatuur bestaat eruit dat het niet alleen puur dient tot vermaak. Literatuur zet ons ook aan tot nadenken en filosoferen. De romans van Peter Terrin en Joke Hermsen hebben dat effect op hun lezers. Gert de Bie gaat in gesprek met deze twee grote auteurs. *
zondag 4 november
Een ode aan Jean Paul Van Bendegem
11.00u, oranje podium | De legendarische filosoof Jean Paul Van Bendegem gaat met emeritaat en dat verdient een feestje. Collega-academici en bewonderaars gaan in gesprek met Jean Paul en zetten hem op gepaste wijze in de bloemetjes.
Piet de Moor in de huid van Salinger
11.00u, atelier | Iedereen kent J.D. Salinger als de auteur van De vanger in het graan. Maar vrijwel niemand kent Salingers korte carrière als officier van de Amerikaanse inlichtingendienst in het Beierse plaatsje Gunzenhausen, vlak na de Duitse capitulatie. William van Laeken gaat in gesprek met Piet de Moor, die in zijn boek Gunzenhausen uitpakt met een eigenzinnige interpretatie van Salingers biografie.
Literair debuut van singer-songwriter Hannelore Bedert
13.00u, oranje podium | Een gesprek met Hannelore Bedert, Vlaamse singer-songwriter over haar literair debuut.
Maak kennis met de Italiaanse auteur van De eenzaamheid van de priemgetallen: Paolo Giordano
14.00u, boek-o-drôme | De Italiaanse auteur Paolo Giordano wist wereldwijd lezers te raken met zijn debuutroman De eenzaamheid van de priemgetallen. Zijn nieuwste roman, De hemel verslinden, is een zinderende pageturner over vier onvergetelijke personages en hun onverenigbare idealen. Giordano gaat in gesprek met Nicky Aerts. *
Marieke Lucas Rijneveld en Geert van Istendael
14.00u, oranje podium | Zowel Marieke Lucas Rijneveld als Geert van Istendael schreven eerst een (of meerdere) dichtbundel(s) om zich nadien te storten op een roman. Piet Piryns gaat in gesprek met deze twee auteurs over leven en werk.
Zomervacht – Jaap Robben
15.00u, Confituur | Hoe praat je met iemand die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je zelf nog zo veel moet ontdekken? Jaap Robben zoekt het uit in Zomervacht, wij gaan met hem in gesprek.
Van mening verschillen: een handleiding
16.00u, oranje podium | Echt eenvoudig is het niet, van mening verschillen. Hoe kan je met elkaar praten zonder dat het schreeuwen wordt, overtuigen zonder de ander te beledigen? Bestaat daar een handleiding voor? Nu wel en auteur Ruben Mersch leert je in 45 minuten hoe je dat kan doen.
Bregje Hofstede – Drift
16.00u, Confituur | Bregje Hofstede praat over haar nieuwste boek, Drift.
Daarna is de Boekenbeurs drie dagen gesloten. Op 8 november opent de beurs opnieuw voor vier dagen. Mijn tips voor deze laatste dagen volgen nog!
5 reacties
Annelies
26/10/2018 at 19:38
Handig overzicht! Lidewijde Paris lijkt me echt geweldig.
Marcia van der Zwan
27/10/2018 at 19:49
Ik ben ook heel benieuwd naar Lidewijde Paris. Maar ik weet nog niet zeker of ik morgen zal gaan én ik zou tegelijkertijd ook graag Joost Devriesere zien.. Weet jij al welke dagen je naar de boekenbeurs gaat?
Saartje Ndangi
06/11/2018 at 01:39
Leuk overzichtje ben al paar keer geweest en al behoorlijke buit haha. Weet jij toevallig of je ergens moet inschrijven of aanvragen voor de goodiebag na het young adult gebeuren met Julie kagawa? Alvast bedankt
Marcia van der Zwan
06/11/2018 at 11:38
Sorry, daar weet ik niets van. Ik zal er zelf ook niet zijn die dag, dus heb me niet in het Young Adult gebeuren verdiept. Misschien eens checken via HarperCollins of Agora?
Saartje Ndangi
10/11/2018 at 06:08
Dankjewel voor je antwoord ja ik ga morgen nog kijk uit naar Julie kagawa. Dat is de laatste keer voor dit jaar zondag kan ik niet. Het zit er weeral op jammer.
Reageren is niet meer mogelijk.