Boekenbeurs: Dertig worden voor beginners – Yannick Dekeukelaere

Yannick Dekeukelaere begint zijn boek Dertig worden voor beginners met to do list van dingen die hij voor zijn dertigste wilde doen: onder een sterrenhemel slapen, naakt zwemmen, een maand niet drinken, kinderen krijgen, een huis kopen, vrijwilligerswerk doen en nog heel veel meer.  Signeren op de boekenbeurs stond misschien niet op zijn bucket list, maar was wel een droom die uitkwam. “De to do list moest universeel zijn, maar puur voor mezelf had dat er wel op mogen staan. Ik heb vandaag gesigneerd op de Boekenbeurs en het bleek alles te zijn wat ik ervan verwachte. Een beetje surreëel zelfs. Toen ik hier als gewone bezoeker kwam zag ik altijd lange rijen, massahysterie en zweterige mensen die uren aanschuiven voor een handtekening en dat was precies wat er vandaag gebeurde aan de stand van WPG.”

Jezelf een spiegel voorhouden

Dertig worden voor beginners wordt omschreven als een boek dat lacht met de jeugd, het grote-mensen leven en alles wat je leert en vergeet terwijl je ouder wordt. Dekeukelaere: “Ik wilde graag een boek schrijven maar ik wist niet waarover. Dertig worden is een goed moment om de balans op te maken – ook al zeg je op voorhand dat je dat niet gaat doen. Het is een prima excuus om te schrijven over het verschil tussen wie je bent en wie je wilt zijn.”

“Je weet wel dat je ooit dertig zult worden, maar het lijkt zo ver weg. Als je vijftien bent denk je, later als ik dertig ben ga ik alles voor elkaar hebben en in de praktijk zit je, net als in het boek, zeven weekends op rij te zoeken naar de juiste zetel. Ik vind dat eigenlijk heel grappig dat dat dan je grote volwassen leven is.”

De fijne grens tussen zelfhulpboeken en humoristische essays

Dertig worden voor beginners is niet gemakkelijk binnen een bepaald genre te kaderen. Dekeukelaere: “De titel is eigenlijk de eerste grap, zo denken mensen dat het een zelfhulpboek is. Ik vond dat heel grappig, al blijkt nu dat mijn boek effectief bij de zelfhulpboeken ligt in de winkel.”

Toch is dit boek niet de enige in zijn soort. Dekeukelaere vond inspiratie bij Amerikaanse auteurs als David Sedaris en Nora Ephron. Die laatste schreef naast het script van When Harry met Sally ook het boek I Feel Bad About My Neck: And Other Thoughts on Being a Woman. “Deze auteurs schrijven ook op een lichte toon over zichzelf. Het zijn eigenlijk een soort essays over hun dagelijks leven. In Amerika worden dergelijke boeken humoristische essays genoemd. Grote literatuur moet altijd over grote thema’s gaan maar voor mij persoonlijk hoeft dat niet. Ik heb nood aan boeken over dagdagelijkse dingen.”

Alter ego of autobiografie

In eerste instantie wilde Yannick Dekeukelaere een alter ego bedenken. “Dat bleek algauw veel moeilijker, minder grappig en bovendien veel minder oprecht. Ik vind het juist leuk dat ik met mezelf lach – de eerlijkheid maakt het boek zo leuk. Als je het verschil tussen wie je bent en wie je wilt zijn wilt vastleggen, dan kan je niet anders dan eerlijk zijn. Daarom besloot ik het hoofdpersonage gewoon Yannick te noemen.”

Toch zijn niet alle gebeurtenissen compleet autobiografisch. “Het is autobiografisch zoals een Stand-Up Comedian die een show samenstelt. Ik heb misschien niet alle gebeurtenissen zelf meegemaakt – sommige verhalen hebben mijn vrienden meegemaakt, maar het is allemaal uit het leven gegrepen.”

Het leven voor beginners

Yannick Dekeukelaere: “Ik zou het leuk vinden om op mijn veertigste nog eens zoiets te schrijven: veertig worden voor beginners bijvoorbeeld. Dan trek ik ook het idee door dat je altijd een beginner blijft. Ik hoop dat ik op mijn veertigste nog een even grote beginner ben. Ik wil als een beginner in het leven blijven staan.”

Dertig worden voor beginners – Yannick Dekeukelaere (Manteau, 2017). Boekenbeurs 2017: 29 oktober, oranje podium.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

2 reacties

 • Lalagè

  31/10/2017 at 07:18

  En ben je nu naar huis gegaan met het voornemen dit te lezen? Ik heb dat altijd wel na van die leuke bijeenkomsten, maar kom er dan niet altijd toe… zo moet ik altijd nog eens iets van Maurits de Bruijn lezen.

  • Marcia van der Zwan

   31/10/2017 at 07:47

   Ik twijfel eerlijk gezegd nog. Iedereen in het publiek zat heel de tijd te knikken omdat ze het verhaal zo herkenbaar vonden, maar ik dacht bij veel dingen zoals ‘een huis kopen’ dat ik mezelf dat voorlopig echt nog niet zie doen. Ik ben misschien wat jong van geest voor dit boek haha XD

Reageren is niet meer mogelijk.