9 boeken met een sterke vrouw in de hoofdrol

Op Internationale Vrouwendag lijkt het me toepasselijk om een aantal straffe madammen uit de literatuur te verzamelen, want die zijn er meer dan genoeg. Je moet er soms alleen wat harder naar zoeken. Daarom geef ik je vandaag negen leestips van boeken met een sterke vrouwelijke protagonist cadeau. Dat scheelt zoeken. Veel leesplezier!

sterke vrouwen in de hoofdrol

De macht – Naomi Alderman

In dit boek van Naomi Alderman ontdekken vrouwen overal ter wereld dat ze een bijzondere kracht bezitten: met een eenvoudige beweging kunnen ze folterende pijnen veroorzaken en zelfs doden. Ineens hebben de mannen op aarde de macht niet meer in handen. De Dag van de Meisjes is aangebroken. De macht is echt zo goed! De spanning wordt goed opgebouwd, de personages zijn levensecht en er wordt venijnig uitgehaald naar de mannenwereld die onze maatschappij is. En die emails aan het einde zijn helemaal geniaal en plaatsen het verhaal op bijzonder wijze in een nog sterker perspectief.

De Studente – Elise Wuyts

Het is 1882. De Studente klopt aan bij de Dokter. Ze is jong en ambitieus, maar vindt nergens een baan omdat de geneeskunde niet voor vrouwen is weggelegd in het preutse Victoriaanse Engeland. De Dokter kan de Studente helpen in haar ambities, door haar te onderwijzen in de anatomie. De Studente draagt een moeilijk verleden met zich mee, maar ook De Dokter heeft zijn redenen voor het kluizenaarsbestaan. De Studente vertelt een liefdesgeschiedenis, maar geeft tegelijkertijd een inkijkje in twee beschadigde, op machtsbeluste personages die de liefde voor het menselijk lichaam met elkaar gemeen hebben. Een bijzonder debuut waarmee de schrijfster, Elise Wuyts, genomineerd werd voor De Bronzen Uil.

Bouwpakket van een meisje – Caitlin Moran

Dit boek, in het Engels verschenen als How to Build a Girl, speelt zich af in de zomer van 1990, de nadagen van Thatcher. De wat dikkige veertienjarige Johanna groeit op in het armoedige Wolverhampton van de jaren tachtig. Ze heeft een amoureuze relatie met haar borstel en knipt haar haar noodgedwongen met de keukenschaar. Hoog tijd om haar omstandigheden te ontstijgen en ze besluit daartoe een nieuw zelf te bouwen: ‘gemaakt van bibliotheekboeken, pure angst, popmuziek, socialisme, eyeliner en de wil om gekust te worden’. Ze kiest een nieuwe naam ‘Dolly Wilde’ een soort prototype tamagotchi en borduurt die naam op al haar kleren. Ze kleedt zich voortaan in zwart. Haar leven kan beginnen.

sterke vrouwen in de hoofdrol

Het boek Joan – Lidia Yuknavitch

In Het boek Joan onderzoekt Joan Yuknavitch de fluïditeit van gender in een post-apocalyptische setting. Wat betekent het om man of vrouw te zijn? En is sekse nog wel van belang als de wereld ten onder gaat? Een interessante gedachte om over na te denken. Tegelijkertijd is Het boek Joan een waarschuwing: als we niet beter omgaan met onze planeet en met elkaar, dan kunnen wij als mensen de aardbol verwoesten. Bovendien telt het verhaal zeer sterke vrouwelijke personages, wat ook heel fijn is. De dictator is een man met macht, maar het zijn vrouwen als Christine, Joan en Leone die de rebellie in gang zetten.

Pussy Album – Stella Bergsma

Pussy Album beschrijft de weg naar zelfdestructie op een pijnlijk accurate manier. De 37-jarige Eva, lerares Nederlands, poëzieliefhebster en alcoholverslaafde, houdt wanhopig van het leven. Wanneer ze haar relatie en haar werk verliest raakt ze echter steeds meer de wil om te leven kwijt. Ze drinkt zich een slag in de rondte en neemt ook een grote portie, vaak betekenisloze, seks tot zich. Pussy Album is grof en brutaal, maar tegelijkertijd poëtisch en ritmisch. Bergsma durft tegen heilige huisjes te trappen met haar scherpe observaties van de maatschappij. Met een glansrijke hoofdrol voor Eva, de antiheldin; een vrouw zoals we nog nooit eerder zagen in de Nederlandse literatuur.

Eat My Heart Out – Zoe Pilger

De 23-jarige studente Ann-Marie stortte in nadat haar vriend er met een ander meisje vandoor ging. Ze zakte voor haar examens en vertrok naar Londen, waar ze een flat deelt met haar goede vriend Freddie en een job vindt als bediende in een restaurant. Gebukt onder het verdriet struint ze feestje na feestje af en belandt ze in bed na bed. Tot ze in het restaurant de feministe Stephanie Haight ontmoet, die zich over haar ontfermt. Het doel van Haight: een generatie redden van een egocentrisch leven.

sterke vrouwen in de hoofdrol

Het tegenovergestelde van een mens – Lieke Marsman

Met “Als kind hield ik ervan om te fantaseren dat ik een komkommer was.” opent Lieke Marsman op geniale wijze haar prozadebuut Het tegenovergestelde van een mens over de jonge klimaatwetenschapper Ida. Van kleins af aan is Ida op zoek naar manieren om uit haar eigen hoofd te ontsnappen, met als gevolg dat er steeds meer afstand ontstaat tussen haar en de mensen van wie ze houdt. Terwijl de wereld ten onder dreigt te gaan aan klimaatverandering besluit Ida zich aan te melden voor een project in de Italiaanse alpen: om de natuur in haar oorspronkelijke staat te herstellen, wil men een grote stuwdam verwijderen. Ik vind het heel stoer dat Ida helemaal alleen naar Italië trekt en hoe ze het lot van de planeet in eigen hand probeert te nemen. Filosofie en poëzie gaan hand in hand in deze bijzondere roman.

He’s just not that into you: The No-Excuses Truth to Understanding Guys – Greg Behrendt en Liz Tuccillo

Vrouwen maken elkaar heel wat wijs op het vlak van de liefde, maar als iemand je echt leuk vindt, dan gaat hij of zij 100% voor jou. Dit boek toont aan dat je ook niets anders dan 100% moet verwachten van de liefde. Je bent het waard. Een getrouwde man? Een crush die niet terug smst? Lekker laten schieten en op zoek gaan naar iemand die wel interesse heeft. Het boek is net zo leuk als de gelijknamige film!

Maar buiten is het feest – Arthur Japin

Wanneer een succesvolle en geliefde zangeres een rechtszaak aanspant om een jong meisje uit handen van een verkrachter te houden, dreigen aangrijpende gebeurtenissen uit haar eigen verleden openbaar te worden. Met de confrontatie in de rechtszaal zet zij zowel haar privacy en carrière als haar liefde op het spel. Maar buiten is het feest is een ernstig, beklemmend en serieus verhaal, dat je van begin tot eind blijft boeien. De schrijfstijl is zoals ik van Japin gewend ben; gemakkelijk leesbaar en zeer mooi beschrijvend. Al met al een mooi boek dat me nog lang bij zal blijven, waarin vrouwen de strijd tegen hun misbruikers.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

Eén reactie

Reageren is niet meer mogelijk.