Ik kocht drie prachtige dystopische klassiekers

Onlangs had ik ontzettend veel zin om een cadeau voor mezelf te kopen. Ik besloot deze prachtige edities van The Handmaid’s TaleBrave New World en 1984 aan te schaffen. Drie bijzondere klassiekers die ik al eerder las, maar die nog ontbraken in mijn boekenkast. En aangezien deze uitgaves echt een streling voor het oog zijn, wil ik er natuurlijk graag mee pronken.

Brave New World - Aldous Huxley Brave New World - Aldous Huxley Brave New World - Aldous Huxley Brave New World - Aldous Huxley

Brave New World – Aldous Huxley

Brave New World is absoluut mijn favoriete Science Fiction klassieker. In dit boek schetst Aldous Huxley een bijzondere toekomst: kinderen komen ter wereld door middel van genetische manipulatie en woorden als ‘vader’ en ‘moeder’ zijn verboden.

“Words can be like X-rays if you use them properly — they’ll go through anything. You read and you’re pierced.”

Het dagelijks leven staat in het teken van entertainment, voornamelijk geboden door drugs en seks. Een intrigerende  en realistische toekomstvisie, die meer dan 80 jaar na publicatie nog altijd actueel is.

Het verhaal van de dienstmaagd - Margaret Atwood - The Handmaid's Tale Het verhaal van de dienstmaagd - Margaret Atwood - The Handmaid's Tale Het verhaal van de dienstmaagd - Margaret Atwood - The Handmaid's Tale Het verhaal van de dienstmaagd - Margaret Atwood - The Handmaid's Tale

The Handmaid’s Tale – Margaret Atwood

In deze klassieker van Margaret Atwood wordt een fictieve maatschappij geschetst waarin je als vrouw alleen nuttig bent als je vruchtbaar bent (en dat is nog maar een klein percentage van de vrouwelijke bevolking). Als ‘dank’ worden deze vruchtbare vrouwen ingezet als menselijke broedmachines.

“We thought we had such problems. How were we to know we were happy?”

In The Handmaid’s Tale mag het hoofdpersonage Offred haar eigen naam niet meer gebruiken. Haar nieuwe naam betekent letterlijk dat ze het eigendom is van Commander Fred. Een afstotelijke, maar tegelijkertijd intrigerende toekomstvisie die je doet nadenken over gelijkheid en vrouwenrechten. Een absolute must-read voor iedere feminist.

1984 - George Orwell 1984 - George Orwell 1984 - George Orwell 1984 - George Orwell

1984 – George Orwell

1984 is misschien wel de bekendste  dystopische klassieker aller tijden, alleen al door de uitspraak “Big Brother is watching you”. Dit boek van George Orwell gaat over een politiek systeem dat haar onderdanen compleet in zijn greep houdt. Winston Smith, ambtenaar op het ministerie van Waarheid, strijdt tegen de alles doordringende Partij, om zijn gedoemde liefde voor Julia te rechtvaardigen.

“Freedom is the freedom to say that two plus two make four. If that is granted, all else follows.”

Met behulp van de taal Newspeak probeert de Partij greep op haar burgers te houden. In deze taal bestaan geen woorden die een negatieve invloed op de Partij zouden kunnen hebben. Sowieso kan de Partij zeggen dat 2+2 gelijk staat aan 5 en dan zal de hele geschiedenis in de archieven aangepast worden – alsof het nooit anders is geweest. Door het verleden voortdurend te veranderen, heeft de Partij de macht over het heden.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

12 reacties

 • Evelyne

  13/06/2018 at 19:25

  Die zijn echt prachtig! 🙂

  Ik heb zelf enkel 1948 gekocht, omdat ik die nog niet had.

  • Marcia van der Zwan

   13/06/2018 at 22:04

   Ik had alleen Brave New World al – maar in een super lelijke editie. Dus dan heb ik ze meteen maar alledrie gekocht omdat ze zo goed bij elkaar passen. Met mijn oude versie van Brave New World kan ik vast wel weer iemand anders blij maken 🙂

 • Annemieke

  13/06/2018 at 19:40

  Oh wow die zijn wel echt heel mooi!

  • Marcia van der Zwan

   13/06/2018 at 22:05

   Jaaaaa! Ik zoek nu nog een manier om ze permanent tentoon te stellen, met de kaft naar voren ofzoiets 😉

 • Annelies

  13/06/2018 at 20:07

  Wat zijn ze mooi! <3

  • Marcia van der Zwan

   13/06/2018 at 22:05

   Echt he <3

 • Karlijn

  14/06/2018 at 08:49

  Ooh, zulke mooie edities! Het is dat ik alle drie boeken al in mijn kast heb staan, anders zou ik ook gelijk deze uitgaves aanschaffen.

  • Marcia van der Zwan

   14/06/2018 at 21:19

   Ik had enkel Brave New World in een lelijke editie in mijn kast staan,dus die was wel aan vervanging toe 😉 de anderen las ik eerder uit de bibliotheek of als ebook.

 • Vivian

  27/07/2018 at 12:48

  Wauw die zijn echt vet mooi! Waar heb je ze gekocht? Wil denk ik The Handmaid’s Tale voor mijn zus kopen als verjaardagscadeau 🙂

  • Marcia van der Zwan

   28/07/2018 at 09:15

   Ik heb deze gekocht via bol.com. Niet mijn favoriete manier van boeken kopen, maar soms wel handig. Het lijkt me een heel tof verjaardagscadeau om te krijgen, dus je zus is er vast erg blij mee 😀

 • Nathalie

  23/05/2022 at 11:26

  Mooie edities zijn dit!
  Ik heb gezocht op bol.com maar vind helaas alleen de handmaid’s tale in deze editie terug.
  Enig idee hoe deze ‘serie’ wordt genoemd? Of waar ik ze mogelijks wel nog alledrie kan bestellen?

  • Marcia van der Zwan

   27/05/2022 at 21:20

   Deze boeken zijn uitgegeven door Vintage Books en worden op sommige verkoopsites – zoals Book Depository – ‘vintage classics’ genoemd, maar dan heb je alsnog veel titels in diverse edities die hieronder vallen.. Misschien eens bij de lokale boekhandel horen of zij ze voor je kunnen bestellen?

Reageren is niet meer mogelijk.