Volgende week, op donderdag 24 maart, barst het Passa Porta Festival weer los in Brussel. Dit is een meertalig literair festival dat een keer in de twee jaar internationale auteurs samenbrengt op verschillende locaties in de binnenstad. Sinds ik in 2019 voor het eerst dit festival bezocht ben ik verkocht. Ook dit jaar markeerde ik de data ruim op voorhand in mijn agenda en stelde ik mijn persoonlijke parcours samen. Kijk je mee naar mijn programma?
Donderdag 23 maart
20u30 – 22u00 Meet the Author: Mohsin Hamid
De in Pakistan geboren Mohsin Hamid brak door met het prachtige Exit West, een liefdesverhaal tegen de achtergrond van ballingschap en migratiecrisis. Ook zijn meest recente roman – De laatste witte man – vond ik een fantastische leeservaring. Ik ben dan ook erg benieuwd wat deze auteur, die fan is van Toni Morrison, Haruki Murakami, Albert Camus en Antonio Tabucchi, te vertellen heeft op het festival.
Vrijdag 24 maart
Ik heb een festival pass voor het weekend, maar voor zowel donderdag als vrijdag is een apart ticket noodzakelijk. Dit in combinatie met het feit dat Brussel voor mij toch nog wel een flink stukje reizen is (en het feit dat er vrijdagavond ook een boekvoorstelling van mijn werk is), heeft me doen besluiten om op vrijdagavond thuis te blijven. Moest ik dichterbij wonen, dan zou ik op vrijdagavond zeker naar de muzikale performance van Lore Binon, Ikraaan & Amina Osmanu zijn gegaan.
Zaterdag 25 maart
13u30 – 14u30 Verzonnen oorden met Alara Adilow, Hannah van Binsbergen, Astrid Haerens en Arno Van Vlierberghe
In haar nieuwe dichtbundel Kokanje beschrijft Hannah van Binsbergen Het Land van Kokanje niet als een ideaal van wat het paradijs zou moeten zijn, maar als een plek die past bij wat mensen willen. Drie collegadichters nemen de uitdaging aan en schrijven speciaal voor het Passa Porta festival nieuw werk waarin ook zij op zoek gaan naar nieuwe vluchtwegen om de oude, verzonnen oorden te bereiken. Ik beken: ik ga vooral naar dit programmaonderdeel vanwege Alara Adilow (Mythen en stoplichten), maar ook de dichtbundel Kokanje vond ik zeker te moeite.
15u00 – 16u00 Heks! Heks! Heks!
In het personage van de heks wordt de vrouwelijke natuur weggezet als hysterisch, irrationeel en gevaarlijk. Schrijver Jente Posthuma en dichter Dominique De Groen gaan samen met moderator Bieke Purnelle op zoek naar de échte verhalen achter het stereotype. Mensen zonder uitstraling, de debuutroman van Jente Posthuma, heeft mijn hart gestolen. Dus sowieso wil ik alles lezen van deze auteur. En haar nieuwste boek Heks! Heks! Heks! spreekt me ook in thematiek aan. Van Dominique De Groen staat Offerlam al lange tijd op mijn radar – hoog tijd om deze dichtbundel nu ter hand te nemen.
16u30 – 17u30 Meet the Author: Adania Shibli
De Palenstijnse auteur Adania Shibli gaat ongemakkelijke waarheden niet uit de weg. In een gesprek met Jana Karremans gaat ze dieper in op thema’s uit haar debuutroman Een klein detail.
18u00 – 19u00 Meet the Author: Sang Young Park
Eerlijk gezegd is dit nog een beetje een wild card op mijn programma, aangezien ik geen groot fan was van Liefde in de grote stad, de debuutroman van Sang Young Park die overal bejubeld wordt. Op Passa Porta festival stelt de auteur echter zijn tweede boek, Maak me eendimensionaal voor, en ergens ben ik toch wel nieuwsgierig of het gesprek met Angelo Tijssens me kan overtuigen de Koreaanse auteur een tweede kans te geven.
20u00 – 22u30 Debutantenbal
Als het me lukt om zo laat op te blijven, bezoek ik graag het Debutantenbal. Met Connie Palmen, Angelo Tijssens, Maaike Neuville, Sholeh Rezazadeh, Nadia de Vries, Nikki Dekker, Aya Sabi, Alara Adilow, Lieven Stoefs, Tülin Erkan en Sang Young Park. Overdag zijn er op zaterdag ook leesclub met zes Nederlandstalige debutanten. Heel aanlokkelijk, maar aangezien ik hoop hen tijdens het debutantenbal te zien, ga ik overdag voor andere auteurs in mijn persoonlijke parcours. Zeker tussen 13u30 en 17u30 zijn er zoveel interessante dingen tegelijkertijd, dat keuzes maken echt moeilijk is.
Zondag 26 maart
13u30 – 14u30 Meet the Author: Ariana Harwicz
Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar de Argentijnse auteur Ariana Harwicz. Het is me nog niet gelukt om één van haar boeken te lezen, maar aangezien ze wordt gezien als één van de radicaalse auteurs van het moment, lijkt me dat een perfecte match met mijn leessmaak. Ik kijk ernaar uit het interview door Julie Cafmeijer bij te wonen en daarna zoveel mogelijk boeken uit het oeuvre van Harwicz aan te kopen.
15u – 16u Claudia Durastanti en Tash Aw
Deze auteurs verkennen de impact van migratie door de eeuwen heen. Een thema dat mij enorm aanspreekt. En de boeken De vreemdelinge (Claudia Durastanti) en Wij, de overlevenden (Tash Aw) staan al lange tijd op mijn radar. Ik hoop dat het me lukt om beide boeken nog te lezen voorafgaand aan Passa Porta Festival.
16u30 – 17u30: Bad Gays of Vijf schrijvers op zoek naar een personage
In dit tijdslot ben ik nog niet overtuigd van mijn keueze. Misschien ga ik naar ‘vijf schrijvers op zoek naar een personage’, voornamelijk vanwege Aya Sabi. Misschien ga ik naar een gesprek over de Engelstalige podcast over queer geschiedenis Bad Gays. Maar het zou even goed kunnen dat ik naar Meet the Author met Esther Kinsky of Max Porter ga. Of gewoon even een pauze inlassen: ik beslis het zondag ter plaatse.
18u-19u Meet the Author: Victoria Kielland
Ik sluit het festival af met het interview met de Noorse Victoria Kielland. Op moment van schrijven ben ik Mijn mannen van deze auteur aan het lezen, een pscychologische roman over een van Amerika’s beroemdste vrouwelijke seriemoordenaars. Ik kan niet wachten om de auteur van dit intrigerende verhaal in gesprek met Saskia De Coster te zien.