Liefde in de grote stad: de getroebleerde millennial in Seoel

Titel
Liefde in de grote stad
Auteur
Sang Young Park
Vertaling
Mattho Mandersloot
Uitgeverij
Das Mag
Jaar
2021
Pagina's
280

Liefde in de grote stad vertelt het verhaal van de Zuid-Koreaanse Young, een getroebleerde millennial met een ingewikkeld liefdesleven. Young heeft elke avond met een andere man seks, net als zijn huisgenote en beste – misschien wel enige – vriendin Jaehie. Als zij gaat trouwen blijft hij alleen over en belandt hij in een sleur van ongezonde relaties en nietszeggende onenightstands. Daarnaast neemt hij de zorg voor zijn zieke moeder voor zijn rekening, wat meteen nóg een ingewikkelde relatie in zijn leven blijkt te zijn. Tegelijkertijd twijfelt Young over zijn toekomst als schrijver. Helaas is het verhaal met uitzondering van de setting in Zuid-Korea allesbehalve origineel en doet het geen recht aan de prachtige cover.

Hoe langer ik Umma, iemand die zowel lichamelijk als geestelijk ernstig ziek was, probeerde bij te staan, hoe meer het voelde alsof ik zelf langzaam aftakelde.

Twee losbandige buitenstaanders

In Liefde in de grote stad hebben Young en Jaehie, twee losbandige buitenstaanders, elkaar gevonden in een van de dichtst bevolkte steden ter wereld, Seoel. Ze vergelijken alle mannen met wie ze het bed delen, drinken hun onzekerheden weg met rondjes soju en roken hun twijfels op met in de vriezer gekoelde Marlboro Reds. Onderwijl rommelen ze zich door het leven heen. Maar dan kondigt Jaehie plots het ondenkbare aan: ze gaat trouwen en laat Young achter met niets dan twijfels. Is hij zijn bondgenoot nu echt kwijt? En gaat hij ook ooit liefde vinden in de grote stad? Young knoopt verschillende relaties aan, maar het lukt hem niet om oprecht gelukkig te zijn of een man aan hem te binden.

Ik hield me enkel en alleen bezig met de vraag wat ik moest doen om te zorgen dat hij me leuk vond en ik was bereid om mijn normen en waarden volledig voor hem op de schop te nemen.

Meer dan eens gaat Young in zee met ‘verkeerde mannen’. Mannen die niet met hem op straat gezien willen worden bijvoorbeeld. Mannen die hem de les lezen en hem willen veranderen.

Hij deed zijn best om het niet te laten blijken, maar ik merkte dat hij het onaangenaam vond om met mij over straat te lopen. Ik zou liegen als ik zei dat het me niet kwetste, maar de passie die ik voor hem voelde doofde allerminst.

Liefde in de grote stad - Sang Young Park

Wachtend op de dood

Naast de ongezonde relaties tussen Young en zijn vele mannen, lezen we ook over de gecompliceerde band met zijn moeder. Wanneer Young zestien jaar is, betrapt zijn moeder hem al kussend met een twee jaar oudere jongen. Het gevolg: Young moet een zomervakantie lang doorbrengen in een psychiatrische inrichting. Dit voorval heeft hun relatie voorgoed doen afbrokkelen – en jaren later doet moeder nog altijd alsof ze niet weet dat haar zoon homoseksueel is. Young besluit het maar zo te laten en zijn moeder aan te wijzen als de oorzaak voor al zijn problemen.

Het enige wat ik kon doen was wachten tot ze doodging. En hopen dat ze dood zou gaan zonder iets te weten.

Young heeft moeite zijn emoties te uiten. Of heeft hij überhaupt geen gevoelens? Van zelfreflectie is in elke geval sowieso geen sprake. Dit maakt het als lezer moeilijk om empathie met hem te voelen. Alle personages worden zo vlak beschreven. Ook het verhaal blijft wat mij betreft ook te oppervlakkig en nietszeggend. Wanneer Kylie in het verhaal komt (in het derde deel), krijgt Liefde in de grote stad eindelijk een vleugje diepgang, maar absoluut niet voldoende om het verhaal te redden.

Met uitzondering van het feit dat dit boek zich in Zuid-Korea afspeelt en queer zijn daar veel minder maatschappelijk geaccepteerd wordt dan hier, is dit boek gewoon de zoveelste versie van hetzelfde uitgekauwde verhaal. Een schrijvende millennial op zoek naar zichzelf, de liefde en de relatie met zijn ouders. Aangevuld met zogenaamd gedurfde anekdotes over seks en drank. Ik weet niet waarom ik er elke keer weer intrap. Deze hype had ik echt aan mezelf voorbij mogen laten gaan. De naam Young betekent ‘Schitterend vanuit de hoogte’ – helaas kan over Liefde in de stad niet hetzelfde gezegd worden.

Ik heb dit e-book gelezen via Storytel.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!