De meester: een gruwelijk goed post-apocalyptisch verhaal

Titel
De meester
Oorspronkelijk
The Strain
Auteur
Guillermo del Toro
Chuck Hogan
Vertaling
Marjolein van Velzen
Uitgeverij
De vliegende Hollander
Jaar
2009
Pagina's
428

In De Meester (The Strain) beschrijven Guillermo del Toro en Chuck Hogan de strijd tussen mens en monster. Het angstaanjagende verhaal begint wanneer de elektriciteit van een Boeing 777 wegvalt. Slechts vier personen overleven de vliegtuigcrash, maar deze staan aan het begin van een epidemie. Een vampieren-epidemie. De meester is een spannend en luguber boek, dat je doet verlangen naar meer.

De meester - Guillermo del Toro

De uitbraak van een virus

In De meester doodt een vreemd virus alle passagiers van een vliegtuig, op vier na. Ephraim Goodweather, hoofd van het ‘Canary Team’ van het Center for Disease Control, wordt onmiddellijk ter plaatse geroepen. Met de hulp van mysterieuze holocaust overlever Setrakian ontdekken Ephraim en zijn collega Nora een verband tussen de dood van de passagiers en vampirisme. De enige manier om te voorkomen dat deze angstaanjagende ziekte de hele mensheid van de aarde veegt, is de bron aanpakken. Ze moeten ‘De meester’ zien te doden, een duister, bovennatuurlijk wezen.

Een gedetailleerd horrorverhaal

De meester is geen gemakkelijk boek om te lezen. Het verhaal bevat veel details en daarnaast is ook het horrorgehalte hoog. Ik moest het boek af en toe echt even wegleggen, omdat het soms te grafisch werd. Dat neemt echter niet weg dat ik van A tot Z genoten hebt. Het boek kent heel veel personages, waardoor de grootsheid van de problematiek heel snel duidelijk wordt. Het is immers niet gemakkelijk om alle vampiers te doden. Daarnaast komen er natuurlijk ook steeds meer nieuwe vampiers bij. Je moet je tijdens het lezen dan ook niet te veel aan de personages hechten, want het kan zo maar gebeuren dat ze sneuvelen of in een vampier veranderen.

Het plot zit steengoed in elkaar, waardoor De meester een razend spannend apocalyptisch verhaal is. Bovendien wordt alles heel beeldend beschreven, alsof je naar een film kijkt in plaats van een boek te lezen. Op een gegeven moment zag ik overal in Brussel tekenen van een aankomende apocalyps en was ik bang om vampiers tegen te komen. Aaaah!

De meester is een super spannend apocalyptisch verhaal, waarin het vampirisme als een razende om zich heen grijpt. De vele details en personages maken dit geen gemakkelijk boek om te lezen, zeker in combinatie met het hoge horrorgehalte. Voor wie niet vies is van een luguber verhaal is dit boek echter een absolute aanrader.

De meester - Guillermo del Toro

Hoewel er een Nederlandse vertaling is verschenen, las ik The Strain in het Engels.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *