Dag van het Fantastische Boek: Giphart, Auke Hulst & Thomas Olde Heuvelt

Zaterdag 14 april reisde ik af naar het Amsterdam voor een dag in het teken van fantasy, science fiction, magisch realisme en horror. Ik luisterde naar een interessant gesprek tussen Martijn Lindeboom en Ronald Giphart. Zag Auke Hulst en Jerry Goosens tijdens het blok True Fiction waar ik zelf ook onderdeel van mocht uitmaken. Ook ging ik naar een panelgesprek over de Harland Awards boekprijs die dit jaar niet uitgereikt werd. Tot slot liet ik me verrassen door de talk van Thomas Olde Heuvelt.

Ronald Giphart over Ik, Robot

Martijn Lindeboom interviewde Ronald Giphart over het verhaal dat Giphart samen met een robot schreef, naar aanleiding van Nederland Leest. Samen met robot Asibot schreef Giphart ‘De robot van de machine is de mens’ als toevoeging aan het boek Ik, robot van Asimov – de robotauteur bij uitstek. Op de Dag van het Fantastische Boek liet Ronald Giphart het publiek kennismaken met Asibot. Hij toonde hij hoe het schrijfproces in zijn werk ging.

True Fiction door Lebowski

In de ijzaal vertelden auteurs Jerry Goossens, Auke Hulst en Eddie van Dijk over de what if-romans die je volgens hen moet lezen. Ook ik mocht hier over mijn favoriete science fiction klassieker vertellen. Onze pitches werden afgewisseld met fragmenten van de podcasts met what if-verhalen uit het nieuwe magazine voor Grounded SF: 2.3.74.

Jerry Goossens vertelde over zijn Tot bloed op het droge en over de verbazing een boek te hebben geschreven dat binnen het fantastische genre valt. Ook las hij een stukje voor uit deze omgekeerde migratieroman. Vervolgens brak Auke Hulst, bekend van oa. Slaap zacht, Johnny Idaho en Als dit zo doorgaat, een lans voor Het ijs van Anna Kavan, een klassieker uitgegeven door L.J. Veen. Tot slot gaf Eddie van Dijk het publiek een inkijkje in zijn liefde voor Zenumagiër.

Rondetafel-gesprek boekprijs, kwaliteit en ambitie

In dit panelgesprek werd uitgelegd waarom de Harland Award Boekprijs dit jaar niet uitgereikt werd. Op het podium blogger Tom Kruijsen, Auke Hulst representeert de eindjury, de bezieler van de prijs Thomas Olde Heuvelt en recensente Sarah de Waard. Het gesprek in de zaal was, in tegenstelling tot de vele berichten op social media, constructief. Er werd naar elkaar geluisterd. Ik had respect voor het feit dat voor- en tegenstanders naast elkaar plaats namen.

Thomas Olde Heuvelt 

Thomas Olde Heuvelt vertelt over Hex en zijn leven na het schrijven van deze internationale bestseller. Hoe moeilijk is het om nu opnieuw een boek af te leveren? En zullen Stephen King en George R.R. Martin opnieuw zijn boek aanbevelen? Uiteindelijk besefte Thomas dat hij zelf het plezier in het schrijven terug moest vinden, in plaats van de druk van buitenaf te voelen. En dat is gelukt! In het voorjaar van 2019 verschijnt er – als alles goed gaat – een nieuwe roman van zijn hand. Hierin raakt een personage bezeten door bergen.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!