Reis zonder terugkeer – David Diop

David Diop belicht in Reis zonder terugkeer een episode uit de koloniale geschiedenis die tot op de dag van vandaag voortduurt.
Reis zonder terugkeer – David Diop
Verschijnt 24/03/2022
Cossee

Reis zonder terugkeer - David Diop

Titel: Reis zonder terugkeer
Oorspronkelijk: La porte du voyage sans retour
Auteur: David Diop
Vertaling: Martine Woudt
Uitgeverij: Cossee
Verschijningsdatum: 24 maart 2022
Pagina’s: 256

Achterflap

De jonge botanicus Michel Adanson reist in 1750 af naar Senegal om de lokale flora te bestuderen. De Fransman bereidt zich voor op een tocht door het oerwoud, langs stammen die een taal spreken die hij niet beheerst, en waar tropische ziektes op de loer liggen. Maar als hij het eiland Gorée bezoekt, doet hij een ontdekking: deze plek van aankomst is voor miljoenen Afrikaanse tot slaaf gemaakten een plek van vertrek, zonder terugkeer.

Als hij hoort over Maram, een jonge vrouw die vanuit Gorée wist te ontsnappen naar het vasteland van Senegal, verandert zijn plan. De reis wordt een zoektocht naar de talloze sporen en legendes die deze vrouw heeft achtergelaten. In plaats van aan zijn onderzoek te werken, schrijft hij in zijn notitieboekjes over de vriendschap met zijn gids Ndiak, over zijn twijfels aan de superioriteit van het Verlichte Europa, en over de prachtige Maram, die haar toekomst in eigen hand nam.

Net als in het bekroonde Meer dan een broer belicht David Diop een episode uit de koloniale geschiedenis. Een geschiedenis die tot op de dag van vandaag voortduurt.

Over de auteur

David Diop (Parijs, 1966) groeide op in Senegal. Hij staat aan het hoofd van de faculteit Letterkunde van de Universiteit van Pau, in het zuidwesten van Frankrijk. In zijn werk, zowel in romans als wetenschappelijke publicaties, onderzoekt Diop de Europese perceptie van het Afrikaanse continent en Afrikanen. Zijn debuutroman Meer dan een broer (2019) werd genomineerd voor alle literaire prijzen in Frankrijk en bekroond met de International Booker Prize, de Prix Goncourt des Lycéens en de Premio Strega Europeo. De vertaling van Martine Woudt werd door de studentenjury bekroond met de Europese Literatuurprijs. De roman stond wekenlang boven aan de Franse bestsellerlijst. Zijn nieuwe roman Reis zonder terugkeer wordt in vijftien talen vertaald en is genomineerd voor de Prix Goncourt en de Prix de l’Académie française.

Meer boeken van deze auteur

Ik las en recenseerde al eerder Meer dan een broer van David Diop. Klik op de boekcover om mijn recensie te lezen.

Ook deze boeken verschijnen binnenkort bij Cossee

Klik op een boekcover om meer informatie te krijgen.

Momenteel geen verwachte boeken beschikbaar.