Fata Morgana: overleven in de rosse buurt van Antwerpen

Titel
Fata Morgana
Auteur
Chika Unigwe
Uitgeverij
Meulenhoff / Manteau
Jaar
2007
Pagina's
319

‘In het centrum van Antwerpen kon het mensen niet schelen of je leefde of dood was.’ Fata Morgana van Chika Unigwe is geen vrolijk boek, maar de rauwe werkelijkheid van vele immigranten. Vier Afrikaanse vrouwen zien hun droom van een beter leven in het Westen vernietigd als ze in de Antwerpse prostitutie terechtkomen. Een verhaal over moed en overlevingsdrang, met hier en daar een klein sprankeltje hoop. Maar Fata Morgana is bovenal een verhaal over het belang van vriendschap.

Ze was een vrouw in een neerwaartse spiraal. Hoe kon ze nu glimlachen terwijl ze viel?

Fata Morgana - Chika Unigwe

Vier vrouwen, een pooier en een madame

Vier heel verschillende vrouwen worden naar Antwerpen gesmokkeld door een zwaarlijvige Nigeriaanse man die Dele heet. In Lagos wordt Dele gezien als een belangrijke man wiens rijkdom afkomstig is uit de verkoop van Afrikaanse vrouwen aan West-Europese bordelen. Hij doet elk van de vrouwen een voorstel. Voor 30.000 euro brengt hij ze naar het Westen. Een bedrag dat ze met terugwerkende kracht mogen betalen en waarvoor ze velen jaren in de prostitutie zullen moeten werken. Toch gaat elk van deze vier vrouwen met hem in zee, omdat het alternatief in hun thuisland nog erger is.

Soms wilde ze dat de soldaten haar hadden gedood. Nu ze nog leefde, voelde ze zich ook verplicht om te óverleven, maar wat voor overleven was dat, als je in een tent moest wonen?

Elke avond staan Sisi, Ama, Efe en Joyce voor de ramen van de rosse buurt van Antwerpen. Ze stellen hun lichaam open voor vreemden, maar hun hart voor niemand. De vrouwen delen misschien een appartement, een pooier en een strenge madame naar wiens regels ze leven, maar weinig anders. Ieder van hen is gefocust op zichzelf en op het geld dat ze verdienen. Ze werken hard om geld naar huis te sturen of te sparen voor een toekomst waarin ze vrij zijn. Wanneer Sisi sterft brengt haar dramatische lot de andere vrouwen dichterbij elkaar. Ze delen voor het eerst hun levensverhalen. Ook ontkomen ze niet aan een genadeloos zelfonderzoek. Waarom hebben ze het zover laten komen?

Sisi’s dood heeft iets bevestigd dat ze eigenlijk al wist: deze vrouwen zijn alles wat ze heeft. Ze zijn haar enige familie in Europa. En families waarin men zo weinig van elkaar weet, zijn gedoemd om uiteen te vallen.

Fata Morgana - Chika Unigwe
Chika Unigwe leverde ook een bijdrage aan de bloemlezing Zwart. Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen.

Een weloverwogen keuze

In Fata Morgana kruisen de verschillende levensverhalen van de vrouwen elkaar. Als lezer moet je goed opletten, maar krijg je er een ontroerende en tegelijkertijd pijnlijke leeservaring voor terug. Unigwe geeft een gezicht aan de Afrikaanse vrouwen in de Belgische prostitutie. Zonder oordeel schrijft ze over deze vrouwen die, onder druk van een afschuwelijke situatie in hun thuisland, voor deze weg hebben gekozen. Hoewel de vier vrouwen zichzelf weigeren te omschrijven als slachtoffer, zijn het wel degelijk tragische omstandigheden die hen ertoe aanzetten om voor het leven als prostituee te kiezen. De persoonlijke levensverhalen van Sisi, Ama, Efe en Joyce zijn aangrijpend, maar de realiteit voor velen. En dat komt hard binnen tijdens het lezen.

Chika Unigwe vertelt in Fata Morgana een belangrijk verhaal. Vier vrouwen komen door hun bijna onoverkomelijke schuld van 30.000 euro aan een pooier in een vicieuze cirkel terecht. Kunnen ze ooit aan dit harde leven ontsnappen? Hoe zwaar moet het leven zijn om vrijwillig te kiezen voor een leven in de prostitutie? Hoe kunnen we deze vrouwen helpen bij het opbouwen van een beter leven?

Fata Morgana - Chika Unigwe

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *