Famous: de duistere keerzijde van roem

Titel
Famous
Oorspronkelijk
Every Little Piece of Me
Auteur
Amy Jones
Vertaling
Mechteld Jansen
Uitgeverij
De Fontein
Jaar
2020
Pagina's
352

Ava is beroemd door de realityshow over haar familie. Iedereen kent haar naam, maar niemand kent haar écht. Mags is de zangeres van de bejubelde band Align Above. Elke dag opnieuw krijgt ze dezelfde shit over zich heen ‘die er nou eenmaal bij hoort’ als vrouw in de muziekwereld. De twee jonge vrouwen dreigen zichzelf kwijt te raken en ten onder te gaan aan de verwachtingen van anderen. Hun ontluikende vriendschap geeft hen de kans om de regie over hun eigen levens terug te claimen. Famous van Amy Jones is een verslavende roman over de keerzijde van beroemd zijn.

Famous - Amy Jones

Voor het oog van de camera

Ava is opgegroeid voor het oog van de camera. Wanneer de acteercarrières van haar vaders beginnen op te drogen, besluiten zij voor een realityshow een Bed & Breakfast in Nova Scotia te beginnen. Een klein kustplaatsje in Canada en een groot contrast met New York. Alle gezinsleden maken verplicht onderdeel uit van het tv-programma Home Is Where The Hart Is. Ava is ongelukkig. Ze wil hier helemaal niet wonen en ze wil ook helemaal niet ‘leuk meedoen’ voor de camera. Dus kiest ze het rebelse pad en laat ze zo weinig mogelijk zichzelf zien tijdens de opnames. Alsnog denkt het grote publiek haar te kennen. Iedereen ziet Ava als een grote bitch, terwijl haar zusje Eden de spotlights steelt.

Ava betwijfelde of Eden het zelf wel wist, en ze vond het een misselijkmakend idee dat zij degene was die tegen Eden had gezegd dat het maar een spelletje was. Zij was degene die had gezegd dat Eden Hart gewoon een rol was die ze moest spelen.

Ook Mags is door haar rol als zangeres in Align Above tot een publieke figuur verworden. Na een moeilijke jeugd trok ze in bij haar eerste liefde Sam. Wanneer Mags haar zangtalent ontdekt – net als haar talent voor het schrijven van songteksten – sluit ze aan bij de band van Sam en zijn vrienden. Met zijn vieren krijgen ze steeds meer bekendheid, maar dan wordt bij Sam kanker ontdekt. Hij overlijdt precies wanneer Align Above op doorbreken staat. De andere bandleden huren een nieuwe bassist in en ze gaan op wereldtournee.

Mags heeft alles waar ze altijd van gedroomd heeft én hard voor heeft gewerkt, maar zonder Sam lijkt het allemaal niet de moeite waard. Ze verdrukt haar verdriet met alcohol en drugs en staat nooit meer nuchter op het podium. Soms huilt ze zelfs. Een enkele keer trekt ze al haar kledingstukken uit. Komt het publiek voor de muziek of in de hoop Mags live te kunnen zien instorten? Alsof dat nog niet genoeg is krijgt ze ook nog eens te maken met het seksisme van de muziekindustrie.

Maar Mags kon maar moeilijk omgaan met alle publiciteit. Ze had de meeste nummers geschreven, maar er was niemand die daar tijdens de interviews iets over had gezegd. De journalisten niet, Paul en Zac niet. Zelfs Sam niet. Het enige waar ze met haar over wilden praten waren haar kleren, of haar haar, of haar podiumprésence, of hoe het was om als enige meisje in een band met jongens te zitten.

Famous - Amy Jones

De impact van sociale media

Famous is een heerlijk boek om te lezen. Ik zat helemaal in het verhaal en vloog door de pagina’s heen. Amy Jones toont de verstikkende druk waaronder beroemdheden moeten functioneren. Iedereen lijkt bepaalde verwachtingen van Ava en Mags te hebben. Van de producer en de manager tot het publiek en de verschillende familieleden. Nooit kunnen ze aan ieders verwachtingen voldoen.

Amy Jones gaat de zware thema’s niet uit de weg. Ze schrijft over de depressieve gevoelens van Ava, alsook over het verdriet van Mags om de dood van haar man en het hieruit voortvloeiende drugsgebruik. Famous is niet zozeer een boek waar je vrolijk van wordt. Het drukt de lezer met de neus op de feiten: beroemd zijn is helemaal niet zo leuk als het lijkt. Het is een voortdurend kat en muis-spel van opvallen en relevant blijven, zonder de fans tegen je in het harnas te jagen.

In Famous zijn Ava en Mags afwisselend aan het woord. Op verschillende plaatsen in het boek lezen we ook berichten van sociale media. Meestal hebben de internettrollen niets goeds te zeggen over beide dames. Op deze manier toont Jones aan hoe groot de impact van sociale media kan zijn. Niet alleen op de persoon zelf, maar ook op diens carrière. Staan we er in het dagelijks leven wel genoeg bij stil dat beroemdheden ook gevoelens hebben? Denken we genoeg na over de impact van een snel geschreven tweet of een gemene reactie?

‘Waarom denken de mensen dat ze alles over ons kunnen zeggen wat ze willen?’
‘We zijn publiek bezit,’ zei Ava. ‘Mensen denken dat onze verhalen van hen zijn.’

Famous geeft ons een inkijkje in de donkere zijde van het beroemd-zijn. Ava en Mags voelen zichzelf publiek bezit. Iedereen denkt hen te kennen.  Maar is dat wel zo? Amy Jones schrijft over de prominente rol van sociale media in onze levens en het seksisme in de muziekindustrie. Een absolute aanrader voor de fans van Daisy Jones & The Six.

Famous - Amy Jones

Met dank aan VBK België voor het recensie-exemplaar.

Vragen over alcoholisme?

Voor meer informatie over alcoholproblemen en gespecialiseerde hulpverlening kun je terecht op de website alcoholhulp.be. In Nederland kun je surfen naar alcoholinfo.nl.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!