Hello Mum: 14-jarige schrijft brief aan moeder

Titel
Hello Mum
Auteur
Bernardine Evaristo
Uitgeverij
Penguin
Jaar
2010
Pagina's
96

In Hello mum neemt Jerome het woord. Hij vertelt in een brief aan zijn moeder hoe het is om 14 te zijn in Londen. Over de gangs die de straten onveilig maken, maar tegelijkertijd bescherming bieden. Over geweld, drugs en rijk worden. Een kort verhaal van Bernardine Evaristo over opgroeien in een achterstandswijk en in armoede. Een aanrader voor de liefhebbers van Long Way Down (Jason Reynolds) en The Hate U Give (Angie Thomas).

Hello mum - Bernardine Evaristo

Opgroeien in een achterstandswijk

Jerome groeit op in een achterstandsbuurt in Londen. Hij woont in een wijk waar het heel normaal is dat mensen van flats springen. “I looked up at the top-floor balconies and wondered when the next person would chuck themselves off.” Zijn kamer is zo groot als een kast en na de zomer terug naar school gaan is altijd moeilijk omdat iedereen maar blijft vertellen waar ze deze vakantie naartoe zijn geweest. Zelf is Jerome nog nooit op vakantie geweest, maar hij begrijpt dat zijn alleenstaande moeder dit niet kan betalen. Zijn vader heeft hij al niet meer gezien sinds hij zes jaar was. Het gezin bestaat naast Jerome en zijn moeder ook nog uit zijn halfzusje Shontelle. Zij heeft een andere vader dan Jerome, maar ook deze is uit beeld verdwenen.

You was always going on about me using condoms but what about you? You chose the bad guys. That’s the truth.

Jerome is fan van Tony Montana en droomt van merkkleding en een plasmatelevisie. Goede cijfers halen op school vindt hij absoluut niet belangrijk. Op een hete zomermiddag hangt verzamelt zich een bende jongeren buiten een frituur. Er hangt spanning in de lucht. Wat staat er te gebeuren? En hoe zal de moeder van Jerome hier tegenover staan?

Hello mum - Bernardine Evaristo
Bernardine Evaristo schreef naast kortverhaal Hello Mum boeken als The Emperor’s Babe en Girl, Woman, Other.

De relatie tussen moeder en zoon

Hello Mum toont de grote kloof die er is ontstaan tussen Jerome en zijn moeder. Hoewel hij pas 14 jaar is, lijkt hij een compleet eigen leven te leiden op straat. Hij is wanhopig op zoek naar acceptatie en wil kostte wat het kost tot een van de gangs behoren. Een leven waarvan zijn moeder geen weet heeft.

We lived in the same flat but we didn’t even speak the same language. You was always going on at me, ‘Why don’t you speak properly any more, Jerome?’.
Mum, you had no idea what my life was like. No way could I speak all la-di-dah like Harry Potter and survive in this hood. Every time I opened my mouth I’d get beaten up.

Hello mum - Bernardine Evaristo

Crimineel?

Bernardine Evaristo weet te schrijven op maat van jongeren. Ze kruipt overtuigend in de huid van een veertienjarige jongen. Ik kan me voorstellen dat het boek hierdoor veel jonge mensen zal bereiken. De thematiek is diepgaand en belangrijk: Jerome krijgt veel te maken met vooroordelen en racisme. Hij stelt zichzelf de vraag Why is it that everywhere I went people treated me like a criminal?

When I walked on the street, girls and women crossed the road too, as if I was going to snatch their bags or stab them. That started from when I was about eleven. Every time a police car passed, it slowed down and the Feds eyeballed me, even in daylight when I was alone. I’d been stop-and-searched four times too. The newspapers hated me. The television news hated me. Everyone hated me, except my family and my crew. You know what? All I ever got was total disrespect. Sometimes I thought, if everyone thinks I’m a scumbag criminal, I’ll be a scumbag criminal, innit?

In Hello Mum staat de relatie tussen moeder en zoon centraal, vakkundig opgetekend door Bernardine Evaristo. De schrijfster kruipt overtuigend in de huid van een veertienjarige en schrijft over opgroeien in armoede, de jongeren van de straat en racisme. Een onderhoudend kortverhaal voor tussendoor.

Hello mum - Bernardine Evaristo

Helaas is dit boek (nog) niet in het Nederlands verschenen.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!