9 prachtige boeken van minder dan 200 pagina’s

Voor velen komt de vakantie er weer aan. Voor een dun boek heb je altijd plaats in je koffer, lijkt me. Dus bij deze: negen bijzonder mooie boeken van minder dan 200 pagina’s. Veel leesplezier gewenst!

De wafelfabriek - Roman Helinski

De wafelfabriek
Roman Helinski

Buurtsupermens - Sayaka Murata

Buurtsupermens
Sayaka Murata

https://boekvinder.be/wp-content/uploads/2019/06/De-parade.jpg

De parade
Dave Eggers

De wafelfabriek – Roman Helinski

De werknemers van de wafelfabriek leven al jaren op het ritme van hun wafelmachines. Tot op een dag Arka Narovski zich aandient, een charismatische en boomlange ex-militair. Niet lang na zijn entree leggen de werknemers plotseling de productie stil. Een opstand volgt. Maar tegen wie of wat precies, en waarom?
De wafelfabriek gaat over het gemak waarmee mensen opkijken naar leiders. Over de wens om geleid (of zelfs misleid) te worden. Een interessant boek over “domme, domme, domme mensen”. Het is bovendien een boek dat vlot en gemakkelijk leest. Het verhaal daarentegen blijft nog lange tijd door je hoofd spoken. Hoe beïnvloedbaar is de mens? Helinski geeft een antwoord dat je niet graag horen zult.

Buurtsupermens – Sayaka Murata

Buurtsupermens (Convenience Store Woman) is het tegelijkertijd grappige en ontroerende verhaal van Keiko. Ze werkt al achttien jaar in een supermarkt en dit vormt haar identiteit. Ze is ontzettend tevreden met haar baantje in de Japanse buurtsupermarkt. Daar heeft ze een functie én een handleiding om te volgen. Bovendien zijn er voldoende mensen aanwezig, zowel klanten als collega’s, wiens gedrag ze kan spiegelen. Keiko verwelkomt iedere dag vol goede moed de klanten in de winkel. Haar omgeving maakt zich echter zorgen. Waarom heeft ze geen man? Geen kinderen? En waarom werkt ze al jarenlang part-time? Buurtsupermens is een prachtige en ietwat bevreemdende roman over ‘anders zijn’, maar ook over het hokjesdenken in onze maatschappij.

De parade – Dave Eggers

Achter de prachtige cover van De parade schuilt een verrassend goed verhaal vol humor, maar tegelijkertijd mededogen. Een verhaal over de huidige maatschappij, over oorlog en over uitersten. Twee mannen – Vier en Negen – die in niets op elkaar lijken, hebben de taak een nieuwe weg aan te leggen in een naamloos land. Maar kunnen zij als buitenstaanders ooit de nasleep van de oorlog in dit land begrijpen?
Hoewel het einde behoorlijk voorspelbaar was, was ik toch onder de indruk. Het is interessant om te zien hoe Dave Eggers zo’n sterk verhaal in zo weinig woorden weet te vertellen. Kort maar krachtig.

Hard hart - Ish Ait Hamou

Hard hart
Ish Ait Hamou

Na Mattias - Peter Zantingh

Na Mattias
Peter Zantingh

Mensen zonder uitstraling - Jente Posthuma

Mensen zonder uitstraling
Jente Posthuma

Hard hart – Ish Ait Hamou

Tom Macleigh komt uit een liefdeloos gezin. Hij laat de bedrukte sfeer van zijn ouderlijk huis en de voorspelbaarheid van zijn saaie provinciestadje achter zich om te gaan studeren aan de universiteit van Boston. Hier maakt hij vrienden en wordt hij voor het eerst verliefd. Na veel dagdromen durft hij de stap te wagen om op zijn droommeisje af te stappen. Wordt de liefde voor Rachella zijn redding of zijn ondergang?
In slechts 160 pagina’s weet Ish Ait Hamou je mee te nemen in een wervelwind aan emoties. Een eerste liefde, een obsessie en onverklaarbare woedeaanvallen komen samen in de eenvoudige doch mooie schrijfstijl van Hard hart. Een aanrader, zeker ook voor mensen die niet graag lezen.

Na Mattias – Peter Zantingh

W​elk verhaal blijft er van je over als je er niet meer bent? Mattias liep de deur uit en kwam niet meer terug. Acht mensen vertellen hoe ze achterblijven in een wereld na Mattias. Sommigen van hen hadden hem lief, anderen kenden hem niet eens. Maar op elk personage heeft het overlijden van Mattias een bepaalde impact.
Na Mattias is een prachtig verhaal dat precies 200 pagina’s telt. De personages van Peter Zantingh zijn levensecht, de schrijfstijl raakt je tot op het bot en het plot is erg bijzonder. De manier waarop de acht personages met elkaar verbonden zijn is bovendien een bijzondere puzzel om te leggen. Een tip: zakdoekjes zijn geen overbodige luxe.

Mensen zonder uitstraling – Jente Posthuma

De stuurloze hoofdpersoon van Mensen zonder uitstraling leeft in de schaduw van haar moeder, een ontevreden actrice. Haar vader is hoofd van een psychiatrische inrichting. Psychopaten en depressieven raadt hij aan hun bezigheden in afgepaste tijdsblokken in te delen, zodat ze meer controle krijgen over hun bestaan. Zijn eigen dochter geeft hij na het overlijden van haar moeder hetzelfde advies, zodat haar leven weer ‘behapbaar’ wordt. Dat woord gebruikt hij graag.
Jente Posthuma wist me enorm te raken met Mensen zonder uitstraling. Wat een indrukwekkend debuut. De schrijfster geeft op prachtige wijze een gezicht aan mensen zoals jij en ik. Het alledaagse leven wordt op een sobere, doch ontroerende manier bezongen.  Prachtig geschreven, maar o zo triest.

Verkruimeld land - Aya Sabi

Verkruimeld land
Aya Sabi

De wateraap - Mariken Heitman

De wateraap
Mariken Heitman

Meer dan een broer - David Diop

Meer dan een broer
David Diop

Verkruimeld land – Aya Sabi

Voor dit kleine boekje is er sowieso nog plaats in je strandtas of handbagage. Het debuut van Aya Sabi is misschien klein van formaat, maar zal een grootste indruk achterlaten. Verkruimeld land gaat over het leven en haar eindigheid, over oorlog en vrede, haat en liefde, heerschappij en machteloosheid. In vijf verhalen neemt Aya Sabi je mee naar het land van uitersten. En dat doet ze met een prachtig en creatief taalgebruik.

De wateraap – Mariken Heitman

De wateraap is een verrassend debuut van Mariken Heitman. Biologiestudente Elke is op zoek naar het ware verhaal van deze wateraap, maar vooral ook naar zichzelf. Wie ben je als je je vrouw noch man voelt? Een actueel verhaal over gender en de zoektocht naar de eigen identiteit, aangevuld met een voelbare liefde voor de natuur. Het boek is prachtig geschreven en bevat zeer veel herkenbare passages – tijdens het lezen heb ik heel wat bijzondere quotes genoteerd. Alleen het einde voldeed niet honderd procent aan mijn verwachting. Hoewel het verhaal niet anders had kunnen eindigen, vond ik dat het allemaal opeens heel snel ging. De reis naar de laatste pagina was echter een prachtige.

Meer dan een broer – David Diop

Meer dan een broer is een prachtige, rauwe roman over twee Senegalese vrienden – meer dan broers – die samen naar de oorlog in Frankrijk vertrekken. David Diop verhaalt over de harde realiteit in de loopgraven ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Op een mistige ochtend blaast kapitein Armand op zijn fluit. Alfa Ndiaye en Mademba Diop, de twee Senegalese soldaten die ver van huis vechten voor de Franse overwinning, springen samen met hun kameraden op uit de loopgraven om de Duitsers te lijf te gaan. Enkele seconden later ziet Alfa hoe Mademba dodelijk gewond ter aarde stort. Alfa blijft achter in de waanzin van de oorlog en is vastbesloten om Mademba te wreken.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

Laat een reactie achter

Je mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *