It Only Happens In The Movies: de liefde is niet zoals in de film

Titel
It Only Happens In The Movies
Auteur
Holly Bourne
Uitgeverij
Usborne Publishing
Jaar
2017
Pagina's
410

Wat is romantiek? En wat is liefde? Audrey wil het antwoord op deze vragen helemaal niet meer weten. Sinds haar ouders zijn gescheiden en haar eerste vriendje haar inruilde voor een ander meisje, heeft ze het helemaal gehad met de liefde. Voor haar geen mannen meer. Ze neemt een baantje in het lokale filmhuis om haar gedachten te verzetten. Daar ontmoet ze Harry, filmmaker in spe. Tegen alle verwachtingen in worden Audrey en Harry smoorverliefd. Maar dat betekent niet dat dingen gemakkelijk zijn. Want echte liefde is niet hetzelfde als we in Hollywoodfilms voorgeschoteld krijgen.

Romantic films ruin people’s real-life relationships. They offer this idea of love that isn’t sustainable in normal life.

It Only Happens In The Movies is een briljante roman met een eerlijke kijk op het fenomeen liefde. Holly Bourne maakt een einde aan clichés. En dat is belangrijk. Het verhaal is feministisch en hilarisch tegelijkertijd. En dan komen er ook nog eens zombies bij kijken.

If you’re going to do anything, you need to ask yourself- would this situation benefit from adding zombies? The answer is almost always ‘yes’.

It Only Happens In The Movies - Holly Bourne

Is liefde een gevoel of een keuze?

Dit boek. Ik weet niet of ik mijn gevoelens onder woorden kan brengen, maar ik ga het proberen. Ik had zin in iets luchtigs en romantisch, dus haalde ik onder andere It Only Happens in the Movies uit de bibliotheek. Holly Bourne’s verhaal bleek echter veel meer dan dat. Toen ik begon met lezen, kon ik meteen niet meer stoppen. Aangezien ik een groot filmliefhebber ben – en in het verleden film- en televisiestudies heb gestudeerd – was die thematiek al meteen raak. De vele verwijzingen naar (overigens fantastische) films vond ik erg tof.

Maar het was vooral het hoofdpersonage dat mijn hart stal. Audrey is niet-romantisch, heeft een gebroken hart en vindt dat films een verkeerd beeld van de liefde schetsen. En dat ben ik helemaal met haar eens.

I think there’s this huge void between what people think love is, what they want it to be, and what it actually is.

It Only Happens In The Movies - Holly Bourne

Liefde, seksualiteit en social media

Ik vind dat Holly Bourne erin geslaagd is om met dit Young Adult boek het feminisme toegankelijk te maken voor meiden en jongens. Het is prachtig hoe eerlijk en open er over seks geschreven wordt – en dat dit voor veel dames, zeker de eerste keer, niet altijd alleen met genot en plezier gepaard gaat. Het is eveneens prachtig hoe de liefde wordt geanalyseerd als een keuze, en dat het boek laat zien dat heel veel selfies op social media niet garant staan voor een goede relatie. It Only Happens In The Movies is absoluut een boek van deze tijd, geschikt voor alle leeftijden.

I thought about what he’d said, about love and publicizing it. Was he right? Do we project to others how we want our love to look to cover up the fact it doesn’t feel how we want it to feel? Do we cover our relationships with mirrors, so all people get are cutesy projections rather than the truth?

Ook het einde van het verhaal was geweldig. Even hield ik mijn hart vast, maar er bestaat toch eindelijk een boek dat eindigt zoals ik het wil. Merci daarvoor, Holly Bourne.

It Only Happens In The Movies is een belangrijk verhaal over wat de liefde nu écht is en kan zijn. Houd zakdoekjes bij de hand, wees klaar voor een flinke dosis zelfreflectie en LEES DIT BOEK.

It Only Happens In The Movies - Holly Bourne

Helaas is dit boek (nog) niet in het Nederlands verschenen.

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!

2 reacties

 • zwartraafje

  05/09/2019 at 11:13

  Lap hé, nu ga ik dat dus toch echt eens moeten lezen. Wordt het boek nog beter wanneer je het in Zombie-modus leest? 😉

  • Marcia van der Zwan

   06/09/2019 at 11:01

   Dit boek zal je hoe dan ook uit je zombie-modus weten te halen! ????

Reageren is niet meer mogelijk.