We moeten allemaal feminist zijn: kleurrijk prentenboek voor jong en oud

Titel
We moeten allemaal feminist zijn
Auteur
Chimamanda Ngozi Adichie
Illustrator
Mylo Freeman
Vertaling
Hi-en Montijn
Uitgeverij
De Bezige Bij
Jaar
2021
Pagina's
32

Toen mijn vriend onverwacht thuiskwam met het prentenboek We moeten allemaal feminist zijn had ik gemengde gevoelens. Sinds de online ruzie tussen Chimamanda Ngozie Adichie en Akwaeke Emezi, waarin Emezi transfobe opmerkingen van Adichie heeft geopenbaard, blijf ik toch iets verder weg van de boeken van Adichie. Maar tegen de kleurrijke illustraties van Mylo Freeman – bekend van de super schattige Prinses Arabella-serie – kan ik toch moeilijk nee zeggen. En bovendien brengt We moeten allemaal feminist zijn een belangrijke boodschap op kindermaat.

Een feminist is een man of een vrouw die zegt: ‘Het is niet goed dat wij jongens anders behandelen dan meisjes.’ Dat moet veranderen. Wij allemaal moeten zorgen dat dat verandert!

Prentenboek: We moeten allemaal feminist zijn - Chimamanda Ngozi Adichie Prentenboek: We moeten allemaal feminist zijn - Chimamanda Ngozi Adichie Prentenboek: We moeten allemaal feminist zijn - Chimamanda Ngozi AdichiePrentenboek: We moeten allemaal feminist zijn - Chimamanda Ngozi Adichie

Toegankelijk feminisme voor de allerkleinsten

In 2013 gaf Chimamanda Ngozi Adichie een TEDx-lezing over wat het betekent om vandaag de dag feminist te zijn. De video werd meer dan vijf miljoen keer bekeken. Superster Beyoncé gebruikte bovendien een sample van Adichie in een van haar nummers. Ook in boekvorm is haar pleidooi wereldwijd een grote bestseller. Het Nederlands taalgebied heeft nu de primeur om ook een prentenboek met dezelfde titel uit te geven. De Nederlandse illustrator Mylo Freeman werd geïnspireerd door het boek en bewerkte het zodat jonge kinderen het ook kunnen lezen. Samen met hun ouders of leraren kunnen jongens en meisjes voor het eerst kennismaken met het begrip feminisme.

Meisjes mogen zich niet boos of strijdbaar gedragen, want dan vinden mensen hen niet aardig. Maar jongens hoeven niet aardig te zijn. Een boze, strijdbare jongen wordt juist geprezen.

Het prentenboek We moeten allemaal feminist zijn is een aanrader voor jong en oud. Op toegankelijke wijze wordt het feminisme uitgelegd en de illustraties van Mylo Freeman spatten van de pagina’s. De combinatie tussen de eenvoudige zinnen en de kleurrijke tekeningen zorgt voor een krachtige boodschap. Dit prentenboek is niet alleen een goede gespreksstarter, maar ook een feestje om (voor) te lezen!

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!