Het lammetje dat een varken is: ontroerend en puur prentenboek

Titel
Het lammetje dat een varken is
Auteur
Pim Lammers
Illustraties
Milja Praagman
Uitgeverij
De Eenhoorn
Jaar
2017
Pagina's
32

De schapen grazen in de wei, de varkens liggen in de poel. De schapen zijn wit en schoon, de varkens vies van de modder. De rollen op de boerderij zijn duidelijk verdeeld. De schapenwei is voor de schapen, de biggenpoel voor de varkens. Maar dan springt er opeens een lammetje in de modderpoel. Zowel de schapen als de varkens vinden dit raar, maar het lam zelf ziet het probleem niet. Hij is toch gewoon een varkentje? Net al alle anderen in de modderpoel? Met Het lammetje dat een varken is wordt een onderwerp als genderidentiteit bespreekbaar gemaakt voor de allerkleinsten. Het verhaal van Pim Lammers is lief, net als de illustraties van Milja Praagman.

Het lammetje dat een varken is - Pim Lammers Het lammetje dat een varken is - Pim Lammers Het lammetje dat een varken is - Pim Lammers

Naar de dokter

In eerste instantie reageren zowel de schapen als de varkens lacherig op het gedrag van het lam. Ze zijn in de war, net als de boer die besluit het lammetje mee te nemen naar de dierenarts.

‘Zeg eens bèèh?’ vraagt de dierenarts aan het lammetje.
Dat doet het lammetje niet. Hij zegt: ‘Oink’.

Na grondig onderzoek ontdekt de dierenarts dat het lammetje er misschien uitziet als een lammetje, maar aan de binnenkant een varkentje is. Gelukkig kan de dokter helpen. Hij scheert het lammetje, krult diens staartje en vanaf dat moment kan het varkentje eindelijk door het leven als heet varkentje dat hij altijd al was.

Nu rolt het varkentje,
dat nooit een lammetje was,
heerlijk door de modder.

Het lammetje dat een varken is - Pim Lammers Het lammetje dat een varken is - Pim Lammers Het lammetje dat een varken is - Pim Lammers

Welkom thuis

Dit prentenboek is echt prachtig, zowel het verhaal als haar illustraties. Ik houd van de manier waarop Milja Praagman tekent, net als van haar kleurgebruik. Dit geeft het hele boek een lichte, vrolijke sfeer. Het is de eenvoud die raakt. Dat staartje van het varkentje is toch gewoon ontroerend?

Het lammetje dat een varken is leert jonge kinderen dat iedereen zichzelf mag zijn. Bovendien brengt het op een laagdrempelige (en natuurlijk vereenvoudigde) manier in beeld wat het betekent om een transgender persoon te zijn. Hoewel de schapen en de varkens in eerste instantie net als de boer niet weten wat ze met het lammetje aan moeten vangen, kan het varkentje na zijn bezoekje aan de dokter alleen maar rekenen op begrip. Deze acceptatie is prachtig. De medische procedure is voor transgender personen niet zo gemakkelijk als voor het varkentje – en ze krijgen helaas ook nog veel te maken met vooroordelen en geweld. In een ideale wereld reageert iedereen echter zoals de boer en de dierenarts! Hopelijk kan een prentenboek als deze bijdragen aan een wereld waarin we meer openstaan voor elkaar. Een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn.

Het lammetje dat een varken is is een puur kinderboek over jezelf kunnen zijn. Ik vind het prachtig, zowel in haar boodschap als in haar illustraties. 

Meer leestips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
en ontvang ongeveer maandelijks verse boekentips!