#blacklivesmatter

Wat betekent het om niet wit te zijn in een wereld waarin wit zijn als vanzelfsprekend wordt ervaren? Reni Eddo-Lodge is één van de vele auteurs die op zoek gaat naar de historische oorzaken van racisme. Want helaas worden ook vandaag de dag zwarte mensen nog dagelijks geconfronteerd met racisme. En racisme is overal: in de politiek, op straat en in onze popcultuur. Het is tijd voor verandering. Het is tijd om wit en zwart te verbinden en samen te komen in de strijd tegen racisme. Want: BLACK LIVES MATTER.

Wat kun je zelf doen?

Educate yourself. Leer over het koloniale verleden van Nederland en België. Erken je witte privileges en spreek je actief uit tegen racisme. Koop boeken van zwarte auteurs. Lees ze. Vraag de lokale bibliotheek het boek aan te kopen voor hun collectie. Beveel het boek aan, zowel offline als online. Geef het boek cadeau. Volg zwarte auteurs op sociale media en deel hun posts.

Hieronder vind je, opgedeeld per genre, boeken van zwarte auteurs. Klik op een cover voor meer informatie en om mijn recensie te lezen.

When I was four, I asked my mum when I would turn white, because all the good people on TV were white, and all the villains were black and brown.

~ Reni Eddo Lodge in Why I’m No Longer Talking To White People About Race

Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat - Reni Eddo-Lodge
Verdiep jezelf in de strijd tegen racisme.
Houd je niet afzijdig, maar teken deze petities.
Doneer geld, tijd of je publiciteit.

Literatuur

Klik op een boekcover om mijn recensie te lezen.